Resmål » Europa » Italien » Rom

Rom

Rom var en gång världens mittpunkt, det enorma romerska imperiets centrum. Myterna om Rom är många. En av dem är sann: staden byggdes på sju kullar, kullar som med tiden utökats till elva. Idag är Rom det moderna Italiens huvudstad. Här finns allt en besökare kan önska sig i form av kulturhistoria, shopping och god mat. Överallt i staden syns rester av forntiden. Varje kulle är ett unikt område med sin atmosfär.
 
Rom är också konstens och arkitekturens stad. Här finns mängder med byggnader och verk skapade av storheter som Michelangelo, Rafael, Bernini, Carracci och andra odödliga italienare.
 
Sevärdheter
Några sevärdheter går bara inte att missa. Colosseum och de gamla akvedukterna syns vida ifrån och står som minnesmärke över den storhetstid som varit. Fortum Romanum är ett helt område på en av Roms sju kullar. Här minner ruinerna om mäktiga politiska beslut, en livlig internationell handel med handelsresande från det anrika romarrikets många hörn.
 
Spanska trappan är en bra samlingspunkt och på toppen av trappan ligger Piazza Trinità. Området på och runt torget är en samlingspunkt för traktens målare och konstnärer. De vackra fontänerna i staden är sevärdheter i sig. Den mest känd är Fonatana di Trevi, en fontän som utgör en utsmyckning till det sagolika palatset Palazzo Poli. Det var här Anita Ekberg en gång badade. Barocken upplevs bäst genom ett besök till Pantheon och Piazza Navona.
 
Mellan Rom och Vatikanstaten reser sig en imponerande mur. Innanför döljer sig världens mäktigaste religiösa centrum – Vatikanstaten. Här regerar påvar och präster över en hel värld. Vatikanstatens viktigaste monument är S:t Peterskyrkan, Sixtinska kapellet och museerna.
 
Rom har i 2 200 år varit en samlingspunkt för en judisk befolkning. Som mest har det funnits 40 000 judar i staden. Under 1500 – 1800-talet var församlingens medlemmar förpassade till ett område runt den judiska församlingen och ghettot där de bodde finns kvar än idag. Kvarteren minner fortfarande om judisk sed, med koscherbutiker, små bagerier och mängder med restauranger.
 
Shopping
Shoppingområdet nummer ett i Rom är Piazza di Spagna. Här vimlar det av folk nästan alla timmar på dygnet. Butikerna erbjuder allt från bric-a-brac till kläder och design från de stora italienska modehusen.
 
Restauranger och nöjesliv
Det går hett till på Roms gator under kvälls- och nattetid. Metropolen erbjuder mängder av restauranger i alla dess former, ett rikt klubbutbud och massor med små barer och trattorior. Särskilt mysigt är det att äta middag i Trastevere.
 
Utanför staden
Utanför Rom finns nästan lika mycket att upptäcka som innanför stadsmurarna. Villa Guilla är ett av de mer sevärda ställena. Det är en borg med en nedsänkt borggård. I byggnaderna rymms ett museum för etruskisk tid. San Paolo fuori le Mura är en vacker basilika med en spännande gravkammare. Kanske begravdes självaste Paulus här. Den som tycker underjorden är spännande kan med lätthet gå på utflykt i någon av de sextiotalet katakomber som finns runt staden. Där finns också mängder med gravar.
Hotell

Sök Hotell i Rom

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Rom just nu.

Karta över Rom

Bilder från Rom

Alla bilder från Rom

Charter till Rom

Resebyråer som säljer paketresor & charter till Rom.

Vädret i Rom

22 °C
Klart