Resmćl » Europa » Italien » Rom

Rom

Rom var en gĂ„ng vĂ€rldens mittpunkt, det enorma romerska imperiets centrum. Myterna om Rom Ă€r mĂ„nga. En av dem Ă€r sann: staden byggdes pĂ„ sju kullar, kullar som med tiden utökats till elva. Idag Ă€r Rom det moderna Italiens huvudstad. HĂ€r finns allt en besökare kan önska sig i form av kulturhistoria, shopping och god mat. Överallt i staden syns rester av forntiden. Varje kulle Ă€r ett unikt omrĂ„de med sin atmosfĂ€r.
 
Rom Àr ocksÄ konstens och arkitekturens stad. HÀr finns mÀngder med byggnader och verk skapade av storheter som Michelangelo, Rafael, Bernini, Carracci och andra odödliga italienare.
 
SevÀrdheter
NÄgra sevÀrdheter gÄr bara inte att missa. Colosseum och de gamla akvedukterna syns vida ifrÄn och stÄr som minnesmÀrke över den storhetstid som varit. Fortum Romanum Àr ett helt omrÄde pÄ en av Roms sju kullar. HÀr minner ruinerna om mÀktiga politiska beslut, en livlig internationell handel med handelsresande frÄn det anrika romarrikets mÄnga hörn.
 
Spanska trappan Àr en bra samlingspunkt och pÄ toppen av trappan ligger Piazza Trinità. OmrÄdet pÄ och runt torget Àr en samlingspunkt för traktens mÄlare och konstnÀrer. De vackra fontÀnerna i staden Àr sevÀrdheter i sig. Den mest kÀnd Àr Fonatana di Trevi, en fontÀn som utgör en utsmyckning till det sagolika palatset Palazzo Poli. Det var hÀr Anita Ekberg en gÄng badade. Barocken upplevs bÀst genom ett besök till Pantheon och Piazza Navona.
 
Mellan Rom och Vatikanstaten reser sig en imponerande mur. Innanför döljer sig vĂ€rldens mĂ€ktigaste religiösa centrum – Vatikanstaten. HĂ€r regerar pĂ„var och prĂ€ster över en hel vĂ€rld. Vatikanstatens viktigaste monument Ă€r S:t Peterskyrkan, Sixtinska kapellet och museerna.
 
Rom har i 2 200 Ă„r varit en samlingspunkt för en judisk befolkning. Som mest har det funnits 40 000 judar i staden. Under 1500 – 1800-talet var församlingens medlemmar förpassade till ett omrĂ„de runt den judiska församlingen och ghettot dĂ€r de bodde finns kvar Ă€n idag. Kvarteren minner fortfarande om judisk sed, med koscherbutiker, smĂ„ bagerier och mĂ€ngder med restauranger.
 
Shopping
ShoppingomrÄdet nummer ett i Rom Àr Piazza di Spagna. HÀr vimlar det av folk nÀstan alla timmar pÄ dygnet. Butikerna erbjuder allt frÄn bric-a-brac till klÀder och design frÄn de stora italienska modehusen.
 
Restauranger och nöjesliv
Det gÄr hett till pÄ Roms gator under kvÀlls- och nattetid. Metropolen erbjuder mÀngder av restauranger i alla dess former, ett rikt klubbutbud och massor med smÄ barer och trattorior. SÀrskilt mysigt Àr det att Àta middag i Trastevere.
 
Utanför staden
Utanför Rom finns nÀstan lika mycket att upptÀcka som innanför stadsmurarna. Villa Guilla Àr ett av de mer sevÀrda stÀllena. Det Àr en borg med en nedsÀnkt borggÄrd. I byggnaderna rymms ett museum för etruskisk tid. San Paolo fuori le Mura Àr en vacker basilika med en spÀnnande gravkammare. Kanske begravdes sjÀlvaste Paulus hÀr. Den som tycker underjorden Àr spÀnnande kan med lÀtthet gÄ pÄ utflykt i nÄgon av de sextiotalet katakomber som finns runt staden. DÀr finns ocksÄ mÀngder med gravar.
Hotell

Sök Hotell i Rom

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Rom just nu.

Karta över Rom

Bilder frćn Rom

Alla bilder frćn Rom

Charter till Rom

Resebyrćer som säljer paketresor & charter till Rom.

Vädret i Rom

22 °C
Klart