Resmćl » Europa » Italien » Colosseum

Colosseum

Den majestÀtiska amfiteatern Colosseums ruiner syns nÀstan vart man Àn befinner sig i Rom. Byggnaden Àr en kvarleva frÄn den gamla romartiden, dÄ bröd och skÄdespel höll invÄnarna glada och nöjda.
 
Byggnationen av Colosseum, eller Amphiteatrum Flavium som byggnaden egentligen heter, pÄbörjades Är 70. DÄ höll den flaviska familjen kejsartronen och de byggde Colosseum som ett rent skrytbygge. Den skulle dels vittna om den rikedom staden hade under den tid familjen styrde över romerska imperiet, dels skulle den stilla upproriska tankar genom att underhÄlla massan. Brevid Colosseum stod en gÄng en 40 meter hög staty över kejsar Nero, en sÄ kallad koloss. I nÀrheten lÄg stadens gladiatorskolor och försörjningsbyggnader till den krÀvande teatern.
 
NÀr byggnaden var klar Är 79 invigdes den av kejsar Titus, som var nytilltrÀdd pÄ tronen. Invigningsfesten pÄgick i ett hundra dagar. Under den tiden hann 11 000 djur sÀtta livet till och ett orÀkneligt antal mÀnniskoliv förspilldes. Spelen kom att fortsÀtta pÄ Colosseum till lÄngt in pÄ 400-talet. NÄgra hundra Är senare togs Colosseum över av den katolska kyrkan. Under en tid var Colosseum en kyrkobyggnad och nÄgot senare fick platsen fungera som kyrkogÄrd.
 
År 1349 skakade en gigantisk jordbĂ€vning staden Rom. En del av sidorna pĂ„ Colosseum kollapsade. De rasade stenarna Ă„teranvĂ€ndes för att bygga andra verk runt om i staden. Idag gĂ„r det tyvĂ€rr inte att hĂ„lla större evenemang i Colosseum. Skicket Ă€r för dĂ„ligt. Tidens tand och luftföroreningar har gjort att endast ett hundratal personer kan sitta pĂ„ lĂ€ktaren utan att den kollapsar. Men miljoner besökare passar Ă„rligen pĂ„ att besöka Colosseum, som efter Ă„r 2007 rĂ€knas som ett av vĂ€rldens sju nya underverk.