Reser.se » Resmål » Europa » Italien » Sevärdheter

Sevärdheter

Italien har varit ett resmål så länge som vi kan tänka oss tillbaka i tiden. En gång i tiden bar alla vägar till Rom, maktens och handels absoluta centrum. Idag bär mångas resor till Italien. Det är inte undra på. Italien är ett sevärt land i många bemärkelser. Alperna, den bördiga Po-dalen, det vackra Toscana, de badvänliga kusterna och det mytomspunna Sicilien kan alla locka med en förunderlig natur, spännande historia och ett rikt kultur- och samhällsliv. Inte blir det sämre av att Italien har fostrat några av världens största konstnärer och tänkare.
 
Pisa är en historisk stad. Det mest kända monumentet är det lutande tornet. Tornet ligger bredvid det historiska Pisas centrum Piazza dei Miarcoli. Runt torget ligger även det fantastiska Duomo Katedral som byggdes på tusentalet och kyrkogården Campo Santo samt flera museer.
 
Venedig, staden på vatten, ses som en av världens vackraste och romantiska städer. Staden var en gång en av världens viktigaste hamnstäder och var då en nation i sig. Den mest kända platsen är Piazza San Marco och alla de spännande kanaler som går igenom staden. På kanalerna går det att åka gondol.
 
De stolta historiska byggnaderna som minner om den tid då Rom var världens centrum vårdas ömt, och finns vid sidan av ett hektiskt och modernt liv. En av de största turistattraktionerna i Italien är det historiska Forum Romanum. Platsen var Roms mittpunkt under romartiden. Där genomfördes en omfattande internationell handel och det var där de politiska besluten togs. Platsen är idag mestadels i ruiner med mängder av rester av de gamla byggnader som en gång omgav platsen. Colosseum byggdes för att underhålla befolkningen med storslagna gladiatorspel där blodet dröp på arenan till åskådarnas förtjusning. Byggnaden är nästan 2 000 år gammal, och stora delar av den står fortfarande kvar. Det går nästan att känna den skräck och fruktan som människor och djur kände inför spelen i de tunnlar som ligger under spelplatsen.
 
Precis utanför Rom ligger en helt autonom stat om bara några få hektar. Det är Vatikanstaten, den katolska kyrkans högborg och centrum för en av världens mäktigaste och rikaste religionssamfund. I Vatikansktaten ligger det mytomspunna Sixtinska kapellet, S:t Peterskyrkan och mängder av museer.
 
Toscana är ett av Italiens absolut mest besökta områden. Området räknas till det naturskönaste i hela Italien, vilket säger en hel del om hur vackert det är här. Även det toscanska köket och det toscanska vinet har ett högt internationellt rykte. I regionens huvudstad Florens finns mängder med kulturskatter att upptäcka. Toscana var nämligen hemorten för många av Italiens absolut främsta konstnärer och filosofer, som Dante, Machiavelli, da Vinci, Michelangelo och Boccaccio.