Reser.se » Resmål » Europa » Italien » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Italien ligger på en halvö i Medelhavet. Halvön heter egentligen den Appeninska halvön, men går ofta under namnet den italienska stöveln. Till Italien hör också mängder av öar i Medelhavet. De största av dem är Sicilien och Sardinien.
 
De nordligaste delarna av Italien utgörs av de italienska alperna. Söder om alperna breder en enorm och mycket bördig dalgång ut sig runt floden Po. Här bor den största andelen av landets befolkning, främst i städer som Bologna, Verona, Milano och Venedig.
 
Den Appeninska halvön tar sin början strax söder om Po-området. Öster om den Appeninska halvön breder Adriatiska havet ut sig, och till väster ligger Tyrrenska havet. Den Appeninska Halvön utgörs till stora delar av en stor bergskedja, Appeninerna, bördiga dalgångar med vinodlingar och fantastiska kuststräckor. Halvöns största städer ligger utmed halvöns västra kust: huvudstaden Rom, Neapel och Salerno.
 
Söder om halvön ligger den halvt autonoma ön Sicilien. Sicilien är skilt från fastlandet genom ett smalt sund. Ön är bergig och erbjuder fantastiska stränder. Siciliens huvudstad Palermo ligger utmed öns nordvästra kust.
 
Väster om den italienska halvön, mitt i Medelhavet, ligger den lika självständiga ön Sardinien. Här finns en förunderlig natur och en helt unik kulturmiljö.
 
I de norra delarna av Italien råder ett inlandsklimat med tydliga årstider. Somrarna är varma, medan vintrarna erbjuder kyla. Längst upp i norr, i alpområdena, kommer stora mängder snö. I de södra delarna av landet samt på Korsika och Sicilien råder ett typiskt medelhavsklimat. Somrarna är varma till heta och mycket torra. Vintrarna är milda och regniga.