Reser.se » ResmŚl » Europa » Italien » Kommunikationer

Kommunikationer

Kommunikationskanalerna i Italien är mycket väl utvecklade, tack vare en hög grad av industrialisering och en mycket tät turistström.
 
Det italienska järnvägsnätet når de flesta större och mindre orter i landet. Tågresorna är för det mesta mycket bekväma och riktigt prisvärda. På många populära linjer finns det snabbtåg att tillgå. De är förutom att vara snabba begåvade med en behaglig luftkonditionering. Snabbtågen erbjuder alltid bokad sittplats. På Intercitytågen är andraklassbiljetterna onumrerade. Det kan bli trångt i vagnarna. Den som vill få en garanterad sittplats kan då boka en förstaklassbiljett.
 
Järnvägsbolaget i Italien heter Ferrovie dell Stato. Biljetter köps vid stationerna. För att få biljetten giltig behöver den stämplas i en gul automat på perrongen före påstigning.
 
Det italienska vägnätet är väl utbyggt och tar bilisten snabbt och enkelt från stad till stad. Det kan däremot bli riktigt trångt att köra i städerna. Stadskärnorna är gamla med smala och trånga gator och italienarna är ökända för bilkörning. På mindre orter är en hyrmoped ett utmärkt alternativ. Det kan däremot vara riskabelt i de större städernas innerkärnor.
 
I storstäderna är det lokala transportsystemet förstahandsalternativet. I Rom, Florens och Milano finns det tunnelbana, spårvagnar och buss att välja mellan. Tunnelbanan är effektivast, medan spårvagnarna ger den mesta utsikten. Samma typ av biljett gäller på alla transportmedel.
 
Det är ganska dyrt att åka taxi i städerna, men det är enkelt och bekvämt. I de mindre orterna är taxibilar inte lika vanligt förekommande.
 
Eftersom Italien är begåvat med långa kuststräckor går det utmärkt att komma fram med båt eller färja. Det är också främsta sättet att ta sig till Sicilien och Sardinien. Givetvis gäller även båtar som transportmedel i Venedig. De fungerar som bussar gör mest i andra städer.