Resmćl » Europa » Italien » Florens

Florens

Florens, eller Firenze som staden heter pÄ italienska, ligger utmed Italiens vÀstra kust i mellersta Italien. Staden Àr den natursköna regionen Toscanas huvudstad och nÄgot av konstens mecka i landet. Den allra frÀmsta byggnaden i staden Àr basilikan Santa Maria del Fiore, en kyrka som vid dess fÀrdigstÀllande under 1300-talet var vÀrldens största. Hon utgör centrum i de historiska Florens, och Àr omgiven av andra, nÀstan lika fantastiska, byggnader. En del av dem Àr upptagna pÄ UNESCO:s vÀrldsarvslista. Santa Croce, Ponte Vecchio, Piazza della Signoria och marknaden vid San Lorenzo-kyrkan Àr andra mÄsten för den som besöker Florens.
 
Florens historia gÄr tillbaka till tiden strax före vÄr tiderÀkning. Dess betydelse som konstcentrum pÄbörjades under medeltiden. Det var hÀr som tankar och idéer som sedermera kommit att kallas renÀssans och humanism vÀcktes av filosofer, tÀnkare och konstnÀrer. Museerna Àr fyllda med ovÀrderliga verk av mÀstare som Dante, Michelangelo och Raphael. Köerna kan bli lÄnga, men det gÄr att köpa biljetter i förvÀg och slippa köerna.
 
Stadens betydelse för renÀssansen och för den moderna vetenskapen, arkitekturen och konsten kan inte nog uppskattas. Under denna storhetstid var familjen Medici för det mesta makthavare i det dÄ autonoma Florens. Familjens stora palats och byggnader Àr numera öppna för allmÀnheten. Utanför Florens ligger den lilla staden Vinci. DÀrifrÄn kommer en av renÀssansens riktigt stora mÀstare: Leonardo da Vinci. Staden hyser ett fint museum över den stolta hemmasonen.
 
Den florentinska konsten Àr i allra högsta grad aktiv Àn idag. I omgivningarna runt Santa Core finns det moderna konstnÀrernas verksamheter och mÀngder med spÀnnande butiker.
 
Maten i Florens bygger pÄ Toscanas fantastiska rÄvaror och Àr en upplevelse i sig. Vinerna frÄn omrÄdet tillhör Italiens bÀsta. Den absolut vackraste tiden att besöka Florens Àr under vÄr och höst. DÄ Àr temperaturen behagliga och fÀrgprakten i naturen helt magisk.
Hotell

Sök Hotell i Florens

Karta över Florens

Bilder frćn Florens

Alla bilder frćn Florens

Vädret i Florens

19 °C
Klart