Resmål » Europa » Italien » Florens

Florens

Florens, eller Firenze som staden heter på italienska, ligger utmed Italiens västra kust i mellersta Italien. Staden är den natursköna regionen Toscanas huvudstad och något av konstens mecka i landet. Den allra främsta byggnaden i staden är basilikan Santa Maria del Fiore, en kyrka som vid dess färdigställande under 1300-talet var världens största. Hon utgör centrum i de historiska Florens, och är omgiven av andra, nästan lika fantastiska, byggnader. En del av dem är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Santa Croce, Ponte Vecchio, Piazza della Signoria och marknaden vid San Lorenzo-kyrkan är andra måsten för den som besöker Florens.
 
Florens historia går tillbaka till tiden strax före vår tideräkning. Dess betydelse som konstcentrum påbörjades under medeltiden. Det var här som tankar och idéer som sedermera kommit att kallas renässans och humanism väcktes av filosofer, tänkare och konstnärer. Museerna är fyllda med ovärderliga verk av mästare som Dante, Michelangelo och Raphael. Köerna kan bli långa, men det går att köpa biljetter i förväg och slippa köerna.
 
Stadens betydelse för renässansen och för den moderna vetenskapen, arkitekturen och konsten kan inte nog uppskattas. Under denna storhetstid var familjen Medici för det mesta makthavare i det då autonoma Florens. Familjens stora palats och byggnader är numera öppna för allmänheten. Utanför Florens ligger den lilla staden Vinci. Därifrån kommer en av renässansens riktigt stora mästare: Leonardo da Vinci. Staden hyser ett fint museum över den stolta hemmasonen.
 
Den florentinska konsten är i allra högsta grad aktiv än idag. I omgivningarna runt Santa Core finns det moderna konstnärernas verksamheter och mängder med spännande butiker.
 
Maten i Florens bygger på Toscanas fantastiska råvaror och är en upplevelse i sig. Vinerna från området tillhör Italiens bästa. Den absolut vackraste tiden att besöka Florens är under vår och höst. Då är temperaturen behagliga och färgprakten i naturen helt magisk.
Hotell

Sök Hotell i Florens

Karta över Florens

Bilder från Florens

Alla bilder från Florens

Vädret i Florens

19 °C
Klart