ResmŚl » Europa » Italien » Santa Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore

Basilica Santa Maria del Fiore, den Heliga Marias Blommans Basilika, är ett fantastiskt byggnadsverk i Florens. Framför allt är kyrkan berömd för den fantastiska kupolen. Kyrkan ritades av Arnolfo di Cambio år 1296, och började byggas kort därefter. Vid dess färdigställande i början av 1400-talet var hon den största kyrkan i hela världen och den är fortfarande en av Italiens största. Siluetten av kyrkan reser sig vida över den övriga bebyggelsen i staden.
 
Basilikan går i gotisk stil med mängder med ornament och utsmyckningar. Fasaden är lagd av olika gröna och rosa marmorplattor. Fasaden har förnyats till nygotisk stil under 1900-talet av Emilio De Fabris. Kyrkan rymmer 30 000 sittande personer. Inuti basilikan finns verk av berömda konstnärer som Benedetto, Andrea del Castagno, Michelino, Donatello och Uccello.
 
Santa maria del Fiores kupol ritades några år efter själva kyrkans färdigställande. Det skedde under 1400-talet och det blev Filippo Brunelleschi som fick äran, efter att ha vunnit den tävling som anordnats för att få kupolen till stånd. Valet av arkitekt blev lyckat. Kyrkans främsta attribut anses vara just den fantastiska kupolen. Kupolen var den första i sitt slag att bli åttakantig, utan att få en förstärkning i trä.
 
Santa Maria del Fiore är en pärla bland kyrkor, och kallas vardagligen för Duomo av florentinarna. Basilikan har, tillsammans med de sidobyggnader som utgör kyrkans hela område i Florens, upptagits på UNESCO:s lista för världsarv som är värda att bevara.