Mat & Dryck
Mat och dryck Àr en viktig del av livet i Italien och en del av den italienska kulturen. MÄltiderna har en stor plats i vardagen och maten lagas med omsorg.Grunden i den italienska matlagningen Àr de rÄvaror som odlas lokalt och varierar dÀrför i landets olika delar. I norra Italien hÄlls till exempel en hel del nötboskap. DÀr dominerar bruket av smör och mejeriprodukter. I de södra delarna Àr det vanligare med olivoja i matlagningen. Andra produkter har blivit nationella, som de fantastiska ostarna, korvarna och de fina charkuteriprodukterna, gÀrna med ett grovt lantbröd till.
MÄltidskultur Italienarna tar god tid pÄ sig att Àta. HuvudmÄlet intas ofta pÄ dagen och middagen Àts sent. En riktigt italiensk middag bestÄr av fem rÀtter som avnjuts under flera timmar.
Antipasto Àr italienarnas syn pÄ förrÀtt. DÄ serveras fantastiska charkuteriprodukter som parmaskinka, mortadellaost eller en carpaccio. Till det erbjuds ofta marinerade grönsaker, tomatsallad eller melon samt ett mustigt lantbröd.
Primo Àr huvudrÀtt nummer ett. RÀtterna bestÄr av en fÀrsk pasta, gnocchi, polenta eller en krÀmig risotto. Det Àr ocksÄ vanligt med en soppa som första huvudrÀtt, till exempel minestronesoppa. Den andra huvudrÀtten bestÄr ofta av en lokal specialitet. I Toscana innebÀr det vilt eller nötkött, medan det utmed kusterna betyder fisk. Sallad eller grönsaker serveras till. PÄ restaurang bestÀlls salladen och grönsakerna för sig.
TvĂ„ efterrĂ€tter Ă€r inte helt ovanligt vid en finare mĂ„ltid. Den första bestĂ„r av ett urval ostar, gĂ€rna med lokal anknytning. Till det serveras spröda kex, vindruvor och ett mustigt vin. Den andra efterrĂ€tten Ă€r en tĂ„rtbit eller till exempel tiramisĂč. En annan typiskt italiensk efterrĂ€tt Ă€r den berömda glassen.
OmrÄdet runt Milano har under lÄnga perioder lÄtit sig influeras av andra matkulturer runt om i vÀrlden. Det kinesiska, det indiska och det arabiska köket har pÄverkat matlagningen, som lagas med utgÄngspunkt i de lokala matvarorna. HÀrifrÄn kommer den berömda minestronesoppan och risotton. Osso Bucco Àr en kalvlÀggsgryta i tomatsÄs.
Före maten dricker italienarna gÀrna en liten aperitif. Det kan röra sig om campari, cinzano eller en vermouth, alla med lokalt ursprung. Till maten föredrar italienarna vin och vatten. Det italienska vinet Àr uppskattat vÀrlden över och varje omrÄde har sin vinkultur och kvaliteten pÄ de olika vinsorterna varierar ordentligt. Extra roligt Àr det att bestÀlla in ett lokalt vin.
Italienarna Àlskar sitt kaffe. Det Àr frÀmst den lilla starka espresson som gÀller, alternativt kaffe latte eller en cappuccino. Espresson dricks efter mÄltider och till frukost. Kaffe latte Àr en mildare variant med varm mjölk som dricks pÄ morgonen. Capuccinon med hÄrt vispad mjölk Àr en hÀrlig avslutning pÄ en god italiensk middag. Till kaffet pÄ maten serveras gÀrna en liten stark hutt, till exempel ett litet glas grappa, sambuca eller limoncello. Den Àr till för att gynna matsmÀltningen.