Reser.se » Resmål » Europa » Italien » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Mat och dryck är en viktig del av livet i Italien och en del av den italienska kulturen. Måltiderna har en stor plats i vardagen och maten lagas med omsorg.
 
Grunden i den italienska matlagningen är de råvaror som odlas lokalt och varierar därför i landets olika delar. I norra Italien hålls till exempel en hel del nötboskap. Där dominerar bruket av smör och mejeriprodukter. I de södra delarna är det vanligare med olivoja i matlagningen. Andra produkter har blivit nationella, som de fantastiska ostarna, korvarna och de fina charkuteriprodukterna, gärna med ett grovt lantbröd till.
 
Måltidskultur Italienarna tar god tid på sig att äta. Huvudmålet intas ofta på dagen och middagen äts sent. En riktigt italiensk middag består av fem rätter som avnjuts under flera timmar.
 
Antipasto är italienarnas syn på förrätt. Då serveras fantastiska charkuteriprodukter som parmaskinka, mortadellaost eller en carpaccio. Till det erbjuds ofta marinerade grönsaker, tomatsallad eller melon samt ett mustigt lantbröd.
 
Primo är huvudrätt nummer ett. Rätterna består av en färsk pasta, gnocchi, polenta eller en krämig risotto. Det är också vanligt med en soppa som första huvudrätt, till exempel minestronesoppa. Den andra huvudrätten består ofta av en lokal specialitet. I Toscana innebär det vilt eller nötkött, medan det utmed kusterna betyder fisk. Sallad eller grönsaker serveras till. På restaurang beställs salladen och grönsakerna för sig.
 
Två efterrätter är inte helt ovanligt vid en finare måltid. Den första består av ett urval ostar, gärna med lokal anknytning. Till det serveras spröda kex, vindruvor och ett mustigt vin. Den andra efterrätten är en tårtbit eller till exempel tiramisù. En annan typiskt italiensk efterrätt är den berömda glassen.
 
Området runt Milano har under långa perioder låtit sig influeras av andra matkulturer runt om i världen. Det kinesiska, det indiska och det arabiska köket har påverkat matlagningen, som lagas med utgångspunkt i de lokala matvarorna. Härifrån kommer den berömda minestronesoppan och risotton. Osso Bucco är en kalvläggsgryta i tomatsås.
 
Före maten dricker italienarna gärna en liten aperitif. Det kan röra sig om campari, cinzano eller en vermouth, alla med lokalt ursprung. Till maten föredrar italienarna vin och vatten. Det italienska vinet är uppskattat världen över och varje område har sin vinkultur och kvaliteten på de olika vinsorterna varierar ordentligt. Extra roligt är det att beställa in ett lokalt vin.
 
Italienarna älskar sitt kaffe. Det är främst den lilla starka espresson som gäller, alternativt kaffe latte eller en cappuccino. Espresson dricks efter måltider och till frukost. Kaffe latte är en mildare variant med varm mjölk som dricks på morgonen. Capuccinon med hårt vispad mjölk är en härlig avslutning på en god italiensk middag. Till kaffet på maten serveras gärna en liten stark hutt, till exempel ett litet glas grappa, sambuca eller limoncello. Den är till för att gynna matsmältningen.