Resml » Europa » Spanien » Barcelona

Barcelona

Barcelona är ”bara” hälften så stor som Madrid med 1,6 miljoner invånare (nästan dubbelt upp mot Stockholm) – Barcelona är dessutom huvudstad i den autonoma provinsen Katalonien. Barcelona är uppmärksammad som en riktigt global storstad med tanke på dess ekonomiska och kulturella inflytande och det inflytande inom underhållning som staden åtnjuter. Som huvudstad för provinsen Katalonien så är Barcelona även hem för den katalanska regeringen, känt som Generalitat de Catalunya.
 
Det finns två officiella språk i Barcelona – spanska och katalanska. De är ganska lika men det finns skillnader. Den katalanska kulturen blev nertryckt under diktaturen, men sedan demokratin infördes har provinsen åtnjutit en era av kulturell blomstring. Staden har mycket att erbjuda en turist på jakt efter nöje, kulturell berikning eller en blandning av båda delarna. Här finns såklart Barcelona FC, ett av världens mest kända fotbollslag, erkänt ett av världens bästa dessutom. Här finns även mängder av museer, såsom Barcelona Museum of Contemporary Art, ett museum för nutida konst, och även Picassomuseet.
 
Är man mer lagd åt musikhållet finns det gott om liverunderhållning runt om i staden, vad sägs om det världskända operahuset Gran Teatre del Liceu? Eller vad sägs om Sónar Music Festival, en tredagars årlig musikfestival som hålls i Barcelona i juni varje år.
 
Egentligen räcker det med att ta en promenad i Barcelona för att se allsköns sevärdheter. Det sägs att det bästa i livet är gratis, och de byggnader man kan se i denna stad är verkligen inte fy skam. Barri Gòtic i gamla stan i Barcelona är fullt av gamla byggnader som härrör från medeltiden. Många av byggnaderna här är listade som världsarv av UNCESCO. Här finns många byggnader av den kände Antoni Gaudi, hans verk gör sig visserligen påminda genom hela staden men här är det extra påtagligt.
 
År 1999 vann Barcelona pris för sin arkitektur, the RIBA Royal Gold Medal. Det är första, och enda gången (fram till åtminstone 2007) som detta pris går till en stad och inte till en enskild arkitekt. När man är i Barcelona får man inte missa La Sagrada Familia, en enorm katolsk kyrka som just Antoni Guadi designade och som är under uppbyggnad sedan år 1882 och förväntas bli helt klar år 2026. 2010 planerar man att öppna för guidade turer. Det är Barcelonas nummer ett bland turistattraktioner.
 
Om man är shoppingsugen ska man ta en sväng ner för La Rambla – Barcelonas shoppingstråk. Här finns massvis med butiker med olika utbud och framförallt finns här turister! Försök komma hit tidigt på morgonen för att slippa de värsta köerna.
Hotell

Sk Hotell i Barcelona

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Barcelona just nu.

Karta ver Barcelona

Bilder frn Barcelona

Alla bilder frn Barcelona

Charter till Barcelona

Resebyrer som sljer paketresor & charter till Barcelona.

Vdret i Barcelona

26 °C
Molnigt