Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100518 Library:30120 in /home/webbenor/public_html/reser.se/config.php on line 65
Geografi & Klimat - Spanien - Reser.se
Reser.se » Resmål » Europa » Spanien » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Spanien är ett stort land, på över 500,000 kvadratkilometer ligger det på 51:ste plats i världen i yta. Det gränsar i väster till Portugal, norrut gränsar det till Frankrike, Andorra och Biscayabukten, i öster till Medelhavet och till söder Gibraltar och Marocko.
 
Man brukar dela in Spanien i fyra olika klimatzoner – området vid Medelhavet, inlandet, norra atlantkusten och Kanarieöarna. Området vid Medelhavet har milda vintrar, ett subtropiskt klimat och mycket regn under vår och höst. Barcelona är en stad som ligger i denna klimatetzonen. Inlandsklimatet är mer extremt, med ganska kalla vintrar med mycket snö i bergen, och väldigt varma somrar. I norr, vid Atlantkusten (Biscayabukten), har man ganska mycket nederbörd men då främst under vintern, och ganska svala somrar. Kanarieöarna har subtropiskt klimat med fint och milt väder med temperaturer mellan 18-24 grader hela året.
 
Spanien är ganska bergigt, högsta toppen i kungadömet är på Gran Canaria (Teide, 3718 m) men på fastlandet är det Mulhacén, 3477 m. Madrid är med marginal största staden i landet, på drygt 3,2 miljoner invånare är den dubbelt så stor som Barcelona, som är nummer två på knappt 1,6 miljoner invånare. Sedan är det ett stort hopp till nummer tre på listan, Valencia, som har nästan 800,000 invånare. När man tala om geografiska hot och Spanien, så brukar man nämna eldsvådor och perioder av torka som de värsta bovarna. Detta beror på att klimatet i vissa områden kan bli extremt torrt, och det räcker med en tändsticka eller bara att solen ligger på för länge för att buskar och gräs ska antändas. Spanien har inga speciella problem med jordbävningar, tromber, vulkaner eller liknande – med andra ord är det ur naturkatastrofsynhåll ett bra och säkert land att åka till.