Reser.se » Resmćl » Europa » Spanien » Historia

Historia

Man rĂ€knar pĂ„ att det har funnits mĂ€nniskor i Spanien i över 35,000 Ă„r. Genom Ă„rtusenden har erövrare kommit och gĂ„tt, som de tenderar att göra, och landet har bytt Ă€gare mĂ„nga gĂ„nger. Kelter, greker, romare och goter med flera har alla satt ned sina bopĂ„lar hĂ€r. Muslimerna tog över nĂ€stan hela halvön Ă„r 711, och bet sig fast i 750 Ă„r. De kallade sitt land för Al-Andalus. De smĂ„ kristna kungadömena i norr började sedan en lĂ„ngsam process som de kallade Reconquista, ungefĂ€r Ă„tererövring, och sagt och gjort: Ă„r 1492 var hela halvön under kristet styre. PĂ„ den tiden gjorde man ingen skillnad pĂ„ religion och politik – kungariket, blivande stormakten och religiösa fortet Spanien var bildat. De kommande trehundra Ă„ren skulle Spanien utvecklas och bli en riktig dĂ„tidens supermakt, med kolonier över större delen av vĂ€rlden, speciellt i Karibien.
 
Under 1700-talet krympte Spaniens makt, men fick ett litet uppsving i och med en del institutionella förĂ€ndringar och förbĂ€ttringar som Bourbon-dynastin genomförde. Dessa förĂ€ndringar inkluderade en framgĂ„ngsrik inblandning i den Amerikanska revolutionen mot Storbritannien. Under 1800-talet bredde sig kaos ut sig i Europa i och med Napoleonkrigen, och större delen av halvön invaderades och erövrades av Frankrike. Spanjorerna reagerade och revolterade mot sina nya herrar, vilket i och för sig gick bra – men landet var nu i spillror, en skugga av sitt forna jag. Detta ledde till att fler och fler kolonier bröt sig loss frĂ„n kungadömet. I slutet av 1800-talet förlorade Spanien sina sista större kolonier (Kuba och Filippinerna) efter ett vĂ€ldigt kort krig mot USA. År 1936 bröt sĂ„ ett blodigt inbördeskrig ut, det slutade med att Fransisco Franco tog över makten som diktator och han satt kvar till 1975.
 
Spanien höll sig neutral under Andra VÀrldskriget, men mÄnga spanjorer slogs frivilligt pÄ bÄda sidor under kriget. Under efterkrigstiden var det relativt lugnt i landet, förutom Baskerna som slogs för sin sjÀlvstÀndighet. Under 60- och 70-talet upplevde landet bra ekonomisk tillvÀxt. 1975 dog diktator Franco, och Bourbon-dynastin kom tillbaka i form av regenten Juan Carlos. Sedan dess har det pÄ det stora hela gÄtt bra för landet, de har haft lite problem i form av muslimska invandrare och Baskiska terrorister, men man har haft en av de snabbast vÀxande levnadsstandarderna i EU, och idag Àr Spanien en modern och vÀl utbyggd demokrati, med ett populÀrt statshuvud i form av Juan Carlos och vÀlutvecklad vÀlfÀrd.