Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100518 Library:30120 in /home/webbenor/public_html/reser.se/config.php on line 65
Historia - Spanien - Reser.se
Reser.se » Resmål » Europa » Spanien » Historia

Historia

Man räknar på att det har funnits människor i Spanien i över 35,000 år. Genom årtusenden har erövrare kommit och gått, som de tenderar att göra, och landet har bytt ägare många gånger. Kelter, greker, romare och goter med flera har alla satt ned sina bopålar här. Muslimerna tog över nästan hela halvön år 711, och bet sig fast i 750 år. De kallade sitt land för Al-Andalus. De små kristna kungadömena i norr började sedan en långsam process som de kallade Reconquista, ungefär återerövring, och sagt och gjort: år 1492 var hela halvön under kristet styre. På den tiden gjorde man ingen skillnad på religion och politik – kungariket, blivande stormakten och religiösa fortet Spanien var bildat. De kommande trehundra åren skulle Spanien utvecklas och bli en riktig dåtidens supermakt, med kolonier över större delen av världen, speciellt i Karibien.
 
Under 1700-talet krympte Spaniens makt, men fick ett litet uppsving i och med en del institutionella förändringar och förbättringar som Bourbon-dynastin genomförde. Dessa förändringar inkluderade en framgångsrik inblandning i den Amerikanska revolutionen mot Storbritannien. Under 1800-talet bredde sig kaos ut sig i Europa i och med Napoleonkrigen, och större delen av halvön invaderades och erövrades av Frankrike. Spanjorerna reagerade och revolterade mot sina nya herrar, vilket i och för sig gick bra – men landet var nu i spillror, en skugga av sitt forna jag. Detta ledde till att fler och fler kolonier bröt sig loss från kungadömet. I slutet av 1800-talet förlorade Spanien sina sista större kolonier (Kuba och Filippinerna) efter ett väldigt kort krig mot USA. År 1936 bröt så ett blodigt inbördeskrig ut, det slutade med att Fransisco Franco tog över makten som diktator och han satt kvar till 1975.
 
Spanien höll sig neutral under Andra Världskriget, men många spanjorer slogs frivilligt på båda sidor under kriget. Under efterkrigstiden var det relativt lugnt i landet, förutom Baskerna som slogs för sin självständighet. Under 60- och 70-talet upplevde landet bra ekonomisk tillväxt. 1975 dog diktator Franco, och Bourbon-dynastin kom tillbaka i form av regenten Juan Carlos. Sedan dess har det på det stora hela gått bra för landet, de har haft lite problem i form av muslimska invandrare och Baskiska terrorister, men man har haft en av de snabbast växande levnadsstandarderna i EU, och idag är Spanien en modern och väl utbyggd demokrati, med ett populärt statshuvud i form av Juan Carlos och välutvecklad välfärd.