Mat & Dryck
Spanien Àr ett utmÀrkt vinland, som Àr mycket kÀnt för sina fina druvor och med sÄ mycket soltimmar blir vinet generellt sött och fruktigt, med mycket god och lÀttdrucken karaktÀr.Spanien har över en miljon hektar avsatt för vinodling, vilket gör det till vÀrldens till ytan största vinland. Vad gÀller producerad kvantitet sÄ ligger dock bÄde Italien och Frankrike före. Spanien har över 600 inhemska varianter av vindruvor, men 80 % av produktionen hÀrrör frÄn cirka 20 druvsorter. De mest kÀnda Àr Tempranillo, Albariño och Palomino. Den mest odlade druvan Àr dock Airén, som man gör vitt vin av, nÀst efter den kommer den röda druvan Tempranillo. Spaniorerna Àr Àven kÀnda för sin Sherry och Cava, ett spanskt mousserande vin. De viktigaste vinregionerna Àr Rioja och Priorato.
Vad gĂ€ller mat i Spanien sĂ„ rĂ€knas den till en av vĂ€rldens nyttigaste. Man Ă€ter mycket lokalt fiskad fisk och stora mĂ€ngder lokalt odlade grönsaker. Det spanska köket Ă€r vĂ€lkĂ€nt i vĂ€rlden för sin Paella, Calamares a la Romana (stekt blĂ€ckfisk), Gazpacho (kall tomatsoppa), skaldjur, Tortillas och sina köttrĂ€tter av lamm, nöt och flĂ€sk. Spanien Ă€r ett stort land, sĂ„ det finns mĂ„nga lokala variationer pĂ„ maten â I Andalusien Ă€ter man mycket fisk, Gazpacho Ă€r mycket populĂ€rt och Ă€ven Salmorejo (tomatsoppa med vitlök och bröd). I Valencia föddes den mycket populĂ€ra Paellan, och omrĂ„det Ă€r kĂ€nt för det.