Reser.se » Resml » Europa » Spanien » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Spanien är ett utmärkt vinland, som är mycket känt för sina fina druvor och med så mycket soltimmar blir vinet generellt sött och fruktigt, med mycket god och lättdrucken karaktär.
 
Spanien har över en miljon hektar avsatt för vinodling, vilket gör det till världens till ytan största vinland. Vad gäller producerad kvantitet så ligger dock både Italien och Frankrike före. Spanien har över 600 inhemska varianter av vindruvor, men 80 % av produktionen härrör från cirka 20 druvsorter. De mest kända är Tempranillo, Albariño och Palomino. Den mest odlade druvan är dock Airén, som man gör vitt vin av, näst efter den kommer den röda druvan Tempranillo. Spaniorerna är även kända för sin Sherry och Cava, ett spanskt mousserande vin. De viktigaste vinregionerna är Rioja och Priorato.
 
Vad gäller mat i Spanien så räknas den till en av världens nyttigaste. Man äter mycket lokalt fiskad fisk och stora mängder lokalt odlade grönsaker. Det spanska köket är välkänt i världen för sin Paella, Calamares a la Romana (stekt bläckfisk), Gazpacho (kall tomatsoppa), skaldjur, Tortillas och sina kötträtter av lamm, nöt och fläsk. Spanien är ett stort land, så det finns många lokala variationer på maten – I Andalusien äter man mycket fisk, Gazpacho är mycket populärt och även Salmorejo (tomatsoppa med vitlök och bröd). I Valencia föddes den mycket populära Paellan, och området är känt för det.