Reser.se » Resmål » Europa » Spanien » Sevärdheter

Sevärdheter

Turismen i Spanien tog fart mot slutet av Francos era – alltså i början av 70-talet. Då började folk från Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Skandinavien strömma till för att njuta av det vackra vädret och de otaliga sevärdheterna man kan uppleva här. Hela tretton spanska städer har blivit utnämnda världsarv av UNESCO, bland dessa återfinns bland annat Segovia och Toledo.
 
I Spanien finns många sevärdheter ur många olika kategorier – såsom den vackra Sagrada Familia i Barcelona eller arkitekturen i byarna och städerna. Vill man åka på semester för solen och badet så rekommenderas Gran Canaria, eller Costa Brava på ostkusten.
 
Ett vackert resmål är Alhambra, ett palats som konstruerades under 1300-talet av muslimerna som då styrde landet. Alhambra ligger i sydöstra delen av Granada, på en klippterass precis i utkanten av staden. Alhambra är ett exempel på vacker muslimsk byggnadskonst och arkitektur, och är listat som ett världsarv av UNESCO. Det är en stor platå, med en area på 142,000 kvadratmeter. Yusuf I och Muhammed V, sultanen av Granada, byggde den under sista delen av det muslimska väldet i Spanien. Alhambra betyder ”rött fort”.
 
Ett annat sevärt resmål är Cuenca, som också är ett världsarv. Cuenca ligger centralt i Spanien, öster om Madrid. Staden är huvudstad i provinsen med samma namn, och har en egen medeltida ringmur. Staden och muren har sina rötter med de första muslimska nybyggarna, som insåg att platsen hade strategiska fördelar. De byggde då ett fort där, och resten är historia. Idag har staden över 50,000 invånare, och är ett rekommenderat resmål för den kultur- och historiesugna turisten.