Reser.se » Resmćl » Europa » Spanien » SevĂ€rdheter

SevÀrdheter

Turismen i Spanien tog fart mot slutet av Francos era – alltsĂ„ i början av 70-talet. DĂ„ började folk frĂ„n Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Skandinavien strömma till för att njuta av det vackra vĂ€dret och de otaliga sevĂ€rdheterna man kan uppleva hĂ€r. Hela tretton spanska stĂ€der har blivit utnĂ€mnda vĂ€rldsarv av UNESCO, bland dessa Ă„terfinns bland annat Segovia och Toledo.
 
I Spanien finns mĂ„nga sevĂ€rdheter ur mĂ„nga olika kategorier – sĂ„som den vackra Sagrada Familia i Barcelona eller arkitekturen i byarna och stĂ€derna. Vill man Ă„ka pĂ„ semester för solen och badet sĂ„ rekommenderas Gran Canaria, eller Costa Brava pĂ„ ostkusten.
 
Ett vackert resmĂ„l Ă€r Alhambra, ett palats som konstruerades under 1300-talet av muslimerna som dĂ„ styrde landet. Alhambra ligger i sydöstra delen av Granada, pĂ„ en klippterass precis i utkanten av staden. Alhambra Ă€r ett exempel pĂ„ vacker muslimsk byggnadskonst och arkitektur, och Ă€r listat som ett vĂ€rldsarv av UNESCO. Det Ă€r en stor platĂ„, med en area pĂ„ 142,000 kvadratmeter. Yusuf I och Muhammed V, sultanen av Granada, byggde den under sista delen av det muslimska vĂ€ldet i Spanien. Alhambra betyder ”rött fort”.
 
Ett annat sevÀrt resmÄl Àr Cuenca, som ocksÄ Àr ett vÀrldsarv. Cuenca ligger centralt i Spanien, öster om Madrid. Staden Àr huvudstad i provinsen med samma namn, och har en egen medeltida ringmur. Staden och muren har sina rötter med de första muslimska nybyggarna, som insÄg att platsen hade strategiska fördelar. De byggde dÄ ett fort dÀr, och resten Àr historia. Idag har staden över 50,000 invÄnare, och Àr ett rekommenderat resmÄl för den kultur- och historiesugna turisten.