Resml » Europa » Spanien » Madrid

Madrid

Madrid är den kulturella, ekonomiska, geografiska och demografiska mittpunkten av kungadömet Spanien. Detta är en fullfjädrad metropol med runt 3,2 miljoner invånare och det är den fjärde mest befolkade storstaden efter Istanbul, London och Berlin i Europa. Madrid ses som det ekonomiska centret i hela den Iberiska halvön (Spanien, Portugal, Andorra, Gibraltar och en liten del av Frankrike.)
 
Det moderna Madrid uppstod någon gång på 800-talet e. kr. Madrid är ingen kuststad men trots det drar man mycket turister. Det är främst sådana turister som är intresserade av att se kulturella sevärdheter och aktiviteter.
 
Är man intresserad av konst är Madrid ansett ett av Europas viktigaste resmål vad gäller gallerier och museer. Spanien har i sig gett oss några av tidernas största konstnärer, såsom Salvador Dali och Pablo Picasso. Exempel på gallerier är Thyssen Bornemisza Museum och Reina Sofia Museum (Drottning Sofias Museum).
 
Gillar man gamla föremål och historia kan något av stadens många museer locka – exempelvis Spanska Nationalarkeologiska Museet eller Prado-museet. På helgerna spelar Spaniens Nationalorkester på National Auditorium of Music, ett måste för musikälskare! Om man tycker om opera så finns Teatro Real, det främsta operahuset i hela staden.
 
I övrigt finns mycket vackert och spännande att se, som Juan Carlos I Park – en pärla av grönska mitt i Madrid. Här hålls Music MetroRock festivalen med jämna mellanrum, och här finns många moderna skulpturer.
 
Torrespaña finns i staden, vilket betyder ungefär Spanskt torn, och är just ett torn. Det är 231 meter högt, och är i grunden ett TV-torn. Det är väldigt modernt i sitt utseende, och ser ut att höra hemma i en science fiction-film snarare än i en stad från 800-talet.
 
När man är i Madrid bör man också passa på att se Puerta de Europa – Madrids egna Twin Towers. Det är två enorma kontorsbyggnader, byggda mellan åren 1990 och 1996. Just nu är de i Caja Madrids och Realias ägo, efter en bedrägeriskandal hos de förra ägarna, Torres KIO.
 
Den omdebatterade tjurfäktningen hålls här på Las Ventas, en tjurfäktningsarena med sittplatser åt 25,000 personer. Även om det finns många synpunkter om denna underhållning – adrenalinet och spänningen från en tjurfäktningsomgång är en påtaglig känsla och man blir berörd, på gott eller ont.
 
När solen har gått ned förvandlas Madrid från en levande, pulserande stad till en om möjligt ännu mer levande, pulserande stad. Skillnaden är att det nattliga Madrid är kanske lite mer högljudd. Madridborna är kända för sitt partyblod, de ger sig ut på kvällen, festar och dansar hela natten, går hem och tar en dusch och går sedan på jobbet. Många turister gör detsamma, men slipper jobba – kanske är det därför Madrid är en av de stora aktörerna på nattklubbsscenen i Europa?
 
Madrid är även hemmastad till det världskända fotbollslaget Real Madrid – har man tid, pengar och turen att få en biljett bör man gå och se en match när man är i Madrid.
Hotell

Sk Hotell i Madrid

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Madrid just nu.

Karta ver Madrid

Bilder frn Madrid

Alla bilder frn Madrid

Charter till Madrid

Resebyrer som sljer paketresor & charter till Madrid.

Vdret i Madrid

22 °C
Klart