Resmćl » Europa » Ungern » Budapest

Budapest

Budapest Àr en av vÀrldens vackraste stÀder. HÀr bor runt 1,7 miljoner mÀnniskor, och staden har utnÀmnts till vÀrldsarv av UNESCO pÄ grund av att hÀr finns sÄ mÄnga historiska och gamla byggnader. Staden har sina rötter i ett keltiskt samhÀlle, Aquincum, som lÄg hÀr för lÀnge sedan. Floden Donau rinner rakt igenom staden, precis som Themsen rinner genom London.
 
I Budapest Ă„terfinns Europas nĂ€st Ă€ldsta tunnelbanesystem, bara Londons Ă€r Ă€ldre. Att ta sig hit utifrĂ„n landet Ă€r vĂ€ldigt enkelt, eftersom Budapest har en egen flygplats (Budapest Ferihegy International Airport) som ligger en kort bit utanför centrala Budapest. Staden har ett vĂ€l utbyggt vĂ€gnĂ€t och det finns bussar, spĂ„rvagnar och eldrivna bussar som gĂ„r pĂ„ strömmen frĂ„n ledningar ovanför dem (som en spĂ„rvagn med hjul). Tunnelbanesystemet Ă€r Ă€ven det vĂ€l utbyggt och effektivt. Ungerns vĂ€g- och tĂ„gnĂ€t utgĂ„r bĂ€gge tvĂ„ frĂ„n Budapest – alla vĂ€gar leder hit helt enkelt.
 
I Budapest finns det massvis att göra och se, som den neogotiska parlamentsbyggnaden. Det Àr en magnifik och imponerande byggnad som innehÄller vackra reliker som de ungerska kronjuvelerna, bland annat.
 
Mattiaskyrkan Àr en enorm kyrka frÄn senare hÀlften av 1300-talet och restaurerad under sent 1800-tal. Kyrkan blev bestulen pÄ nÀstan alla reliker och artefakter under den ottomanska ockupationen pÄ 1500-talet och 1600-talet.
 
Det vackra konstmuseet, Museum of Fine Arts, Àr belÀget i en byggnad byggd i eklektisk-neoklassisk stil mellan 1900 och 1906. HÀr finns urgammal egyptisk konst utstÀlld tillsammans med relativt ny konst frÄn 1800-talet och framÄt. Det finns nÄgot för alla smaker hÀr!
 
New York Palace Àr en helt fantastiskt vacker byggnad. Det Àr ett lyxhotell och byggdes frÄn början av ett försÀkringsbolag. Kaféet pÄ bottenvÄningen heter New York Café. Byggnaden invigdes för första gÄngen Är 1894 och stÀngdes för ombyggnad Är 2001. Kaféet öppnade igen Är 2006, och fick behÄlla, som resten av byggnaden, sin stÄtliga utstrÄlning. Föga förvÄnande sÄ Àr Budapest systerstad med New York i USA.
 
I Budapest kan man hyra en cykel och följa med pÄ en guidad cykeltur genom staden, dÀr man fÄr se de viktigaste och mest sevÀrda monumenten och byggnaderna. Det kostar inte mer Àn cirka 200 kronor för cykelhyrning plus guidad tur, sÄ det Àr vÀldigt prisvÀrt och en garanterat rolig (och lÀrorik) upplevelse.
 
Budapest Ă€r Ă€ven kĂ€nd som en fin och bra spaort, sĂ„ passa gĂ€rna pĂ„ och besök ett badhus nĂ„gra timmar. I staden finns Ă€ven möjligheter för de mest Ă€ventyrliga att möta faran i underjorden - stora grottsystem som turister kan utforska tillsammans med guider erbjuder spĂ€nnande utflykter för hela familjen. Det finns grottor som Ă€r sĂ„ pass stora och med sĂ„ pass slĂ€tt och bra golv att man kommer fram Ă€ven med rullstol – men det finns ocksĂ„ grottor dĂ€r man fĂ„r vĂ€nta sig att bli lite smutsig, dĂ„ man mĂ„ste klĂ€ttra lite och klĂ€mma in sig genom vĂ€ldigt trĂ„nga passager. Det Ă€r vĂ€ldigt bra som resmĂ„l och det Ă€r positivt att turisterna erbjuds valet mellan det mer familjevĂ€nliga och det mer Ă€ventyrliga.
Hotell

Sök Hotell i Budapest

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Budapest just nu.

Karta över Budapest

Bilder frćn Budapest

Alla bilder frćn Budapest

Charter till Budapest

Resebyrćer som säljer paketresor & charter till Budapest.

Vädret i Budapest

17 °C
Klart