Resmål » Europa » Ungern » Budapest

Budapest

Budapest är en av världens vackraste städer. Här bor runt 1,7 miljoner människor, och staden har utnämnts till världsarv av UNESCO på grund av att här finns så många historiska och gamla byggnader. Staden har sina rötter i ett keltiskt samhälle, Aquincum, som låg här för länge sedan. Floden Donau rinner rakt igenom staden, precis som Themsen rinner genom London.
 
I Budapest återfinns Europas näst äldsta tunnelbanesystem, bara Londons är äldre. Att ta sig hit utifrån landet är väldigt enkelt, eftersom Budapest har en egen flygplats (Budapest Ferihegy International Airport) som ligger en kort bit utanför centrala Budapest. Staden har ett väl utbyggt vägnät och det finns bussar, spårvagnar och eldrivna bussar som går på strömmen från ledningar ovanför dem (som en spårvagn med hjul). Tunnelbanesystemet är även det väl utbyggt och effektivt. Ungerns väg- och tågnät utgår bägge två från Budapest – alla vägar leder hit helt enkelt.
 
I Budapest finns det massvis att göra och se, som den neogotiska parlamentsbyggnaden. Det är en magnifik och imponerande byggnad som innehåller vackra reliker som de ungerska kronjuvelerna, bland annat.
 
Mattiaskyrkan är en enorm kyrka från senare hälften av 1300-talet och restaurerad under sent 1800-tal. Kyrkan blev bestulen på nästan alla reliker och artefakter under den ottomanska ockupationen på 1500-talet och 1600-talet.
 
Det vackra konstmuseet, Museum of Fine Arts, är beläget i en byggnad byggd i eklektisk-neoklassisk stil mellan 1900 och 1906. Här finns urgammal egyptisk konst utställd tillsammans med relativt ny konst från 1800-talet och framåt. Det finns något för alla smaker här!
 
New York Palace är en helt fantastiskt vacker byggnad. Det är ett lyxhotell och byggdes från början av ett försäkringsbolag. Kaféet på bottenvåningen heter New York Café. Byggnaden invigdes för första gången år 1894 och stängdes för ombyggnad år 2001. Kaféet öppnade igen år 2006, och fick behålla, som resten av byggnaden, sin ståtliga utstrålning. Föga förvånande så är Budapest systerstad med New York i USA.
 
I Budapest kan man hyra en cykel och följa med på en guidad cykeltur genom staden, där man får se de viktigaste och mest sevärda monumenten och byggnaderna. Det kostar inte mer än cirka 200 kronor för cykelhyrning plus guidad tur, så det är väldigt prisvärt och en garanterat rolig (och lärorik) upplevelse.
 
Budapest är även känd som en fin och bra spaort, så passa gärna på och besök ett badhus några timmar. I staden finns även möjligheter för de mest äventyrliga att möta faran i underjorden - stora grottsystem som turister kan utforska tillsammans med guider erbjuder spännande utflykter för hela familjen. Det finns grottor som är så pass stora och med så pass slätt och bra golv att man kommer fram även med rullstol – men det finns också grottor där man får vänta sig att bli lite smutsig, då man måste klättra lite och klämma in sig genom väldigt trånga passager. Det är väldigt bra som resmål och det är positivt att turisterna erbjuds valet mellan det mer familjevänliga och det mer äventyrliga.
Hotell

Sök Hotell i Budapest

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Budapest just nu.

Karta över Budapest

Bilder från Budapest

Alla bilder från Budapest

Charter till Budapest

Resebyråer som säljer paketresor & charter till Budapest.

Vädret i Budapest

17 °C
Klart