Reser.se » Resmål » Europa » Ungern » Mat & Dryck

Mat & Dryck

En måltid i Ungern kostar allt från 40 kronor och uppåt (de riktigt billiga snabbmatsställena säljer mat för cirka 20 kronor ibland). Typisk ungersk mat är ofta kryddig, och den är om inte världens nyttigaste så definitivt en av de godaste. Paprikapulver är något av en nationalkrydda, det används i nästan allt.
 
Gulasch är naturligtvis nationalrätten, och den goda smaken kommer av färska ingredienser som köttfärs, paprikabitar och andra grönsaker och så klart även paprikapulvret. Paprikapulvret är faktiskt en ungersk innovation från början. Gulaschen kan vara både en soppa och en slags gryta, i bägge fallen smakar de ungefär det samma – det mesta som skiljer är konsistensen. Riktigt god gulasch får man i Ungern antingen på de absolut finaste restaurangerna, eller hemma hos någon. Hemmalagad gulasch är alltid speciell i sig, och det blir inte mer äkta än så.
 
Ungern har andra rätter som är förknippade med landet och som också är väldigt goda och värda att prova. Ett exempel är kyckling papriká, en rätt som i mångt och mycket liknar den ungerska gulaschen. Skillnaden är att man har i en hel kyckling som får koka med grytan. Till sist avrundar man med persilja ovanpå, som ger en väldigt distinkt och delikat smak.
 
En mycket populär dessert är palascinta, en slags crêpeliknande pannkaka. Den kan även fyllas med svamp eller något annat och bli en bra lunchrätt.
 
I Ungern dricker man pálinka, en slags konjak som görs på frukter som aprikos, körsbär och plommon. Kända ungerska ölmärken är Borsodi, Soproni och Dreher – i Ungern dricks det mycket öl, speciellt till mat. Efter kommunismens fall har Ungern även genomgått en renässans inom vintillverkningen, och förhållandena i Ungern är ideala för vinerier också. Ungern har dessutom en egen spritsort, Unicum, som är en bitter dryck gjord av 40 olika örter.