Reser.se » Resmål » Europa » Ungern » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Ungerns landskap består till stor del av slättlandskap – lite mer än hälften av landet är väldigt platt. På den stora sydöstra slätten är den högsta punkten 183 meter över havet. Längst i väster i landet sträcker sig Alpernas östra utlöpare in i landet. Hela västra och även norra delen av Ungern är ganska bergigt. I norra delen av Ungern ligger landets högsta berg, Kékes, som är dryga 1,000 meter högt. Namnet Kékes kommer sig av den blåaktiga tonen som berget har på avstånd – kék betyder blå och kékes betyder blåaktig.
 
Ungerns största flod är Donau, Europas andra längsta flod. I landet finns även centrala Europas största sjö. En annan sjö heter Tiszasjön och är inte bara Ungerns andra största sjö – den är dessutom konstgjord. Ungern har ingen kust, utan är helt inneslutet av land på alla sidor. I norr gränsar landet mot Slovakien, i nordost mot Ukraina, i öst/sydöst mot Rumänien, i söder mot Serbien, i syd/sydöst mot Kroatien, i väster mot Österrike och Slovenien.
 
I Ungern är klimatet kontinentalt, med varma och torra somrar och vintrar som kan bli väldigt kalla. I extremfall kan det bli så varmt som över 40 grader på sommaren och nästan 30 grader kallt på vintern. En liten del av landet, i söder, anses av många ha ett mer Medelhavslikt klimat. I själva verket är här bara marginellt varmare än i resten av landet.