Reser.se » Resmål » Europa » Ungern » Kommunikationer

Kommunikationer

Ungern är numera en del av Schengenavtalet, vilket i korthet innebär att det inte finns någon passkontroll på passagerare från EU-länder. Man kan stanna i Ungern i 90 dagar utan ett visum. Ungern har tre internationella flygplatser, en vid Budapest, en vid Debrecen och en vid Sármellék. Ungern går att nås från större delen av kontinentala Europa via tåg eller långfärdsbussar.
 
Inom landet är tågtrafiken bra, men den har brister. Många av tågspåren går genom Budapest vilket innebär onödigt långa resor i vissa fall. Intercitytågen är de bästa tågen, snabba, moderna och rena men något dyrare än övriga tåg. Det bästa sättet att ta sig fram i Ungern är helt klart via buss, eftersom de tar ungefär samma tid som tågen och kostar lika mycket eller mindre och dessutom är de minst lika rena och bekväma. De riktigt långa bussresorna är kända för att ibland vara lite försenade. Biljetten till bussen köps lättast på stationen, eller om stationen är så liten att den är obemannad så går det bra att köpa av busschauffören direkt.
 
De stora vägarna i Ungern är ofta i bra skick, men de små vägarna kan vara lite gropiga och illa skötta. Ungern har ett modernt nätverk av motorvägar. I allmänhet är de ungerska trafiklagarna väldigt lika de svenska. De har nolltolerans mot rattfylleri (så kör inte dagen efter!) och de har krav på att ha lyktorna tända även mitt på dagen, precis som i Sverige. Bashastigheten utanför tätort är 90 km/h, i tätort 50 km/h – på motorväg är hastigheten som i Tyskland, det vill säga ganska fri. Om man inte vill köra allt för fort så ska man hålla sig i högerfilen.