Resml » Europa » Bulgarien » Sofia

Sofia

Sofia är huvudstad i Bulgarien – det är dessutom den största staden. Här bor runt 1,4 miljoner invånare, och det har funnits bebyggelse här i 7,000 år. De delar av den gamla stadsmuren som finns bevarade är från år 700 f. kr., då trakerna bebyggde platsen.
 
Sofia som vi ser det idag var trakernas stad Serdica (eller Sardica). Staden har sedan dess, precis som själva Bulgarien, varit många olika händer. Namnet Sofia kommer sig av st. Sofiakyrkan, som byggdes på 500-talet. Först år 1878 blev namnet Sofia emellertid erkänt och accepterat som officiellt namn åt staden över det konkurrerande slaviska namnet Sredets.
 
Som turist i dagens Sofia märker man direkt att det är visserligen en historisk och vacker stad, men pulsen hos en modern huvudstad finns här också. Sofia har ett väldigt bra nattliv, massvis med barer, pubar, nattklubbar och mehanis – traditionella bulgariska tavernor. Det finns även massor av museer för den mer kulturintresserade turisten – exempelvis Nationalhistoriska museet, Naturhistoriska museet och Nationalarkeologiska museet.
 
Den konstintresserade besökaren kan få sin konsthunger mättad i något av de många galleri som finns i staden. Här finns både Sofias egna galleri och även Bulgariens nationella konstgalleri. Naturligtvis finns det även privata gallerier, som turister kan besöka.
 
I Sofia finns också en hel rad intressanta kyrkor att besöka, som Alexander Nevsky-katedralen – en av de största ortodoxa katedralerna i hela världen. Sofiakyrkan är ett annat måste att se i Sofia, för att få en liten inblick i det som namngav själva staden.
 
Att ta sig till Sofia är inte speciellt omständigt, eftersom staden är huvudstaden i landet så går många av kommunikationerna här igenom. Sofia har dessutom en flygplats – Sofia Airport – med två terminaler, bara en mil utanför staden. Från flygplatsen till staden (och tvärtom) går det direktbussar var halvtimme. Naturligtvis går det väldigt bra att ta sig till och från Sofia med buss eller tåg, det går dagligen tåg både till och från resten av Europa.
 
Väl framme i Sofia så kommer man att märka att de har ett väldigt väl utbyggt kommunikationssystem. Här finns spårvagn, taxi, buss, tåg och även tunnelbana. Det finns hyrbilar men det är inte så rekommenderat, eftersom trafiken här är så tät och ibland nästan oframkomlig att det inte lönar sig varken tids- eller pengamässigt.
Hotell

Sk Hotell i Sofia

Karta ver Sofia

Bilder frn Sofia

Alla bilder frn Sofia

Vdret i Sofia

19 °C
Delvis molnigt