Reser.se » Resmål » Europa » Bulgarien » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Bulgarien är ett relativt litet land med sina 110,000 kvadratkilometer yta. Landet ligger intill Rumänien, Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien och Svarta Havet. Det finns en vindpinad och ganska rå skönhet i landets natur, med en variation i landskap som är väldigt stark.
 
Det sydvästra hörnet av Bulgarien består av bergig terräng, eftersom här ligger den östra utlöparen av Alperna. Bergen delas upp i områden med namnen Rhodope-, Rila-, Pirin- och Balkanbergen. De sista styckena av bergskedjan sträcker sig i ett smalt bälte inåt mitten av landet. Detta massiv kallas ibland för de Transsylvanska Alperna. Den högsta punkten i Bulgarien heter Musala (2,925 meter), och ligger i sydöstra hörnet av landet, i mitten av Rilabergen. Bergen är otroligt vackra och erbjuder underbara miljöer. Exempelvis karakteriseras Rilabergen av spegelblanka sjöar som ligger ovanför trädgränsen, på de allra högsta topparna.
 
Stora, böljande slättlandskap – blandat med kuperade miljöer - omsluter bergen till söder och norr, och landet blir mer och mer flackt neråt kusten till Svarta Havet i öster. Eftersom Bulgarien är så litet så har landet ett anmärkningsvärt klimat. Det ligger mitt emellan två olika klimatzoner – den kontinentala klimatzonen och Medelhavszonen. Bergen och dalarna agerar skydd, eller barriärer, mot luftmassor och skapar därmed skarpa kontraster mellan områden som ligger geografiskt nära varandra. Med andra ord kan vädret variera oerhört kraftigt och vara väldigt lokalt i landet. Överlag ger klimatet Bulgarien varma och ganska fuktiga somrar och kalla och snöiga vintrar. Vintern längs Danubefloden i norr kan vara outhärdligt kalla, och solkusten i öst vid Svarta Havet drabbas av hårda stormar varje vinter. Vintervädret i vissa av de skyddade byarna som ligger i dalarna i söder kan vara lika milt som de i exempelvis Grekland eller Turkiet – så varierande är vädret i Bulgarien.