Reser.se » Resmål » Europa » Bulgarien » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Bulgariens klimat har genom tiderna gett bra skördar av grönsaker och örter, vilket har influerat det bulgariska köket. Maten i Bulgarien är typisk för sydöstra Europa, med inflytande från Turkiet och Grekland. Sallad är ett måste till varje måltid i Bulgarien, och de mycket goda salladerna är välkända även utanför landet. Den mest kända bulgariska salladen heter shopska sallad, som är en sallad bestående av tomat, gurka, lök, paprika och sireneost (ganska lik fetaost).
 
Förutom sallad så är Bulgarien även känt för sina mejeriprodukter, och sitt vin. Det kan vara lite svårt att hitta vegetariska alternativ, men de finns – exempelvis bob chorba (en slags bönsoppa).
 
Moussaka, Greklands nationalrätt, är en väldigt populär rätt i Bulgarien. Eftersom Grekland och Bulgarien har så mycket gemensamt inom mat och dryck så är det inte förvånande att även bulgarerna ser moussakan som ”sin” rätt. En annan mycket populär varmrätt är drob sarma. Moussaka är potatisskivor med köttfärs och vit sås som tillagas i ugn, och drob sarma är lever och lunga från lamm med ris.
 
Bulgarerna har två egna ostar; kashkaval (ungefär som goudaost) och sirene. Bulgarien är känt för sin yoghurt också, som de kallar kiselo mlyako. Snabbmat i Bulgarien finns i form av internationella snabbmatskedjor i storstäderna och turistorterna, eller inhemska bakverk med små köttbitar i (banitsa eller mekitsa).
 
Inhemsk och god dricka finns i form av vin, eller mineralvatten. Bulgarerna är mycket stolta över sitt vin, och deras vintradition sträcker sig tusentals år bak i tiden. Det finns över 600 mineralvattenkällor i landet, vilket gör att det finns ett gott utbud av mineralvatten. I övrigt är öl väldigt populärt i Bulgarien, inhemska märken som Kamenitza, Zagorka och liknande dominerar men det finns även utländska som Amstel eller Heineken.