Reser.se » Resmål » Europa » Bulgarien » Kommunikationer

Kommunikationer

Turister från EU-länder får stanna i Bulgarien utan visum i 90 dagar. Bulgarien har väldigt bra förbindelser med resten av Europa, och har fyra internationella flygplatser i landet. Att flyga är det lättaste sättet att ta sig hit på. De fyra flygplatserna ligger i Sofia, Varna, Burgas och Plovdiv. Ett bra alternativ om man redan befinner sig på kontinenten är att ta tåget hit. Det går dagligen avgångar till och från Varna och Sofia. Visserligen är tågen inom Balkanområdet långsamma och opålitliga med svenska mått mätt, men de är ett av de bästa sätten att resa på om man vill ha tid och möjlighet att beskåda naturen och miljön när man reser.
 
Ett bra tips om man reser inom Balkan är Balkan Flexipass, ett slags tågkort som man kan köpa och som ger en 5, 10, eller 15 dagars obegränsat resande med tågen. Kortet gäller bara under en månad, så man måste tänka på hur många dagar man egentligen behöver.
 
Det absolut bästa sättet att resa på inom Bulgarien, och även till och från Bulgarien (inom Europa) är med buss. Även om tågen är billigare än bussarna (och bekvämare) så är bussarna faktiskt snabbare och effektivare, samt att de avgår oftare. De är också flexiblare med vart man kan åka med dem, eftersom de inte behöver följa spåren. Tågen går i regel bara till de större städerna, och eventuella små byar och småstäder mellan dem.
 
Att köra bil i Bulgarien kan vara knivigt, eftersom vägarna inte alltid är de bästa ute på landet. Det är väldigt rekommenderat att lära sig i alla fall lite av det kyrilliska (ryska) alfabetet eftersom inte alla vägskyltar står på det latinska alfabetet. Rattonykterhet ger långa fängelsestraff även vid första gången, så var väldigt försiktig dagen efter!