Reser.se » Resmål » Europa » Bulgarien » Sevärdheter

Sevärdheter

I Bulgarien finns det massor av saker att se, oavsett om historia, konst och kultur lockar eller om djur, natur och miljö är intressantast. UNESCO har utnämnt nio platser till världsarv i landet varav en av de mest kända är staden Nessebar. Här finns mängder av historia inbyggt i själva husen och kyrkorna – det har bott människor här sedan urminnes tider, och alla de senaste invånarna har lämnat spår efter sig på olika sätt.
 
Den vackraste och största sevärdheten i Bulgarien lär vara Bulgarien självt. Landet blev väldigt förorenat och förstört under kommunisttiden, och även ett tag efter det, men idag ser framtiden ljusare ut. Det finns ett rikt djurliv, och naturen är på många ställen i princip helt orörd.
 
I Bulgarien finns det en speciellt känd nationalpark, Pirin National Park. Parken ligger som namnet antyder i Pirinbergen. Större delen av bergen och en del omkringliggande land ligger inom parkens gränser. Den är ett världsarv och skyddad av UNESCO, och inom dess gränser ligger två naturreservat. Här finns över 2,000 arter och en helt fantastisk natur att uppleva på riktigt nära håll. Anledningen till att det finns så många arter är att skillnaden i höjd och breddgrad inom parkens yta gör att det finns många olika ekosystem inom parken.
 
Inte så mycket en sevärdhet som ett fantastiskt resmål är Sunny Beach. För den festglade och sorglöse resenären är den vackra stranden och de vilda nätterna receptet på en fantastisk semester.
 
Om arkitektur är ett intresse så rekommenderas huvudstaden Sofia väldigt varmt, här finns byggnader och monument från så långt bak som romartiden. Det är ett måste för den kulturintresserade.