Resmål » Asien » Thailand » Dykning

Dykning

Thailand har gjort raketkarriär som internationellt dykresmål. Thailands första dykaffär öppnade år 1977 i Pattaya och sedan dess har det bara rullat på. Det är inte konstigt eftersom Thailand har underbart väder året om, fantastiskt vatten och trevliga människor. Dessutom så är världen under ytan minst lika vacker som den ovan ytan – i Thailand finns ett helt fantastiskt djurliv, med massvis av olika fiskarter och olika sorters hajar. Det finns även orörda och sagolikt vackra korallrev, som hämtade ur Den Lilla Sjöjungfrun.
 
Att dyka i Thailand är roligt och givande både för en person som aldrig haft på sig dykutrustning innan, och även för någon som är väldigt duktig på det. Det finns något för alla här. Thailand har några av världens absolut bästa dykställen, och landet har länge ansetts vara den största dyknationen i hela sydöstra Asien. Vattnet är så klart att man under rätt förhållanden kan se upp emot 30-40 meter.
 
En annan positiv aspekt med Thailand som dyknation är att även om dykning självklart inte är ofarligt, så är det ändå några av de säkraste vattnen att dyka i. Thailand har två huvudsakliga områden att dyka i, antingen Andamansjön eller i Thailandviken. Andamansjöns utmärkande egenskaper är att korallreven är fler och större här. Sikten är ungefär lika bra i bägge vattenmassorna. I Andamansjön återfinns väldigt kända dykvatten, såsom vattnen utanför Phuket, Koh Phi Phi (Phi Phi Islands), Krabiprovinsen och även Similanöarna. Similanöarna är känt för att ha en av Asiens absolut bästa dykplatser, korallreven här är helt enkelt för bra för att vara sanna. Djurlivet under ytan är helt fantastiskt.
 
Thailandviken kan stoltsera med Koh Tao, ett av världens bästa dykställen – allmänt ansett som både Thailands och Asiens bästa. Sköldpaddsön, som den också kallas, är hem till flera olika dykdestinationer med namn som Green Rock, the Chumphon Pinnacle och the Nangyuan Pinnacle. Andra dykdestinationer i Thailandviken är bland annat Pattaya, Ko Samui och Ko Phangan.
 
Thailandviken är väldigt grund för att vara del i ett hav, djupet ligger på runt 60 meter, som djupast 85 meter. Dykning i Thailand är ett måste, även om semestern bara är tänkt som en solsemester. Att lära sig dyka är inte speciellt svårt, thailändarna lär gärna ut och de är även duktiga på det. Det finns en handfull stora aktörer på marknaden som kan ge ut dykcertifikat, och vill man lära sig att dyka bör man söka upp någon av de större för att verkligen lära sig rätt från början.
 
Det bästa resmålet för turister som vill lära sig dyka är Koh Tao, som har vuxit fram som det stora resmålet inte bara för de duktiga som vill uppleva platsen utan även för de som vill lära sig grunderna.