Resmćl » Asien » Thailand » Dykning

Dykning

Thailand har gjort raketkarriĂ€r som internationellt dykresmĂ„l. Thailands första dykaffĂ€r öppnade Ă„r 1977 i Pattaya och sedan dess har det bara rullat pĂ„. Det Ă€r inte konstigt eftersom Thailand har underbart vĂ€der Ă„ret om, fantastiskt vatten och trevliga mĂ€nniskor. Dessutom sĂ„ Ă€r vĂ€rlden under ytan minst lika vacker som den ovan ytan – i Thailand finns ett helt fantastiskt djurliv, med massvis av olika fiskarter och olika sorters hajar. Det finns Ă€ven orörda och sagolikt vackra korallrev, som hĂ€mtade ur Den Lilla Sjöjungfrun.
 
Att dyka i Thailand Àr roligt och givande bÄde för en person som aldrig haft pÄ sig dykutrustning innan, och Àven för nÄgon som Àr vÀldigt duktig pÄ det. Det finns nÄgot för alla hÀr. Thailand har nÄgra av vÀrldens absolut bÀsta dykstÀllen, och landet har lÀnge ansetts vara den största dyknationen i hela sydöstra Asien. Vattnet Àr sÄ klart att man under rÀtt förhÄllanden kan se upp emot 30-40 meter.
 
En annan positiv aspekt med Thailand som dyknation Àr att Àven om dykning sjÀlvklart inte Àr ofarligt, sÄ Àr det ÀndÄ nÄgra av de sÀkraste vattnen att dyka i. Thailand har tvÄ huvudsakliga omrÄden att dyka i, antingen Andamansjön eller i Thailandviken. Andamansjöns utmÀrkande egenskaper Àr att korallreven Àr fler och större hÀr. Sikten Àr ungefÀr lika bra i bÀgge vattenmassorna. I Andamansjön Äterfinns vÀldigt kÀnda dykvatten, sÄsom vattnen utanför Phuket, Koh Phi Phi (Phi Phi Islands), Krabiprovinsen och Àven Similanöarna. Similanöarna Àr kÀnt för att ha en av Asiens absolut bÀsta dykplatser, korallreven hÀr Àr helt enkelt för bra för att vara sanna. Djurlivet under ytan Àr helt fantastiskt.
 
Thailandviken kan stoltsera med Koh Tao, ett av vĂ€rldens bĂ€sta dykstĂ€llen – allmĂ€nt ansett som bĂ„de Thailands och Asiens bĂ€sta. Sköldpaddsön, som den ocksĂ„ kallas, Ă€r hem till flera olika dykdestinationer med namn som Green Rock, the Chumphon Pinnacle och the Nangyuan Pinnacle. Andra dykdestinationer i Thailandviken Ă€r bland annat Pattaya, Ko Samui och Ko Phangan.
 
Thailandviken Àr vÀldigt grund för att vara del i ett hav, djupet ligger pÄ runt 60 meter, som djupast 85 meter. Dykning i Thailand Àr ett mÄste, Àven om semestern bara Àr tÀnkt som en solsemester. Att lÀra sig dyka Àr inte speciellt svÄrt, thailÀndarna lÀr gÀrna ut och de Àr Àven duktiga pÄ det. Det finns en handfull stora aktörer pÄ marknaden som kan ge ut dykcertifikat, och vill man lÀra sig att dyka bör man söka upp nÄgon av de större för att verkligen lÀra sig rÀtt frÄn början.
 
Det bÀsta resmÄlet för turister som vill lÀra sig dyka Àr Koh Tao, som har vuxit fram som det stora resmÄlet inte bara för de duktiga som vill uppleva platsen utan Àven för de som vill lÀra sig grunderna.