Reser.se » Resmćl » Asien » Thailand » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Det thailĂ€ndska köket blandar och ger frĂ„n hela smakpaletten – det Ă€r inte konstigt att Thailand har bland vĂ€rldens godaste matrĂ€tter. Maten hĂ€r kan variera frĂ„n det som kan fĂ„s frĂ„n det lokala thaistĂ€llet hemma i Sverige (fast mycket godare) till den finast möjliga gourmetmaten.
 
I Thailand, precis som mĂ„nga andra delar av Asien, Ă€r ris en sjĂ€lvklar del av nĂ€stan vilken mĂ„ltid som helst. En annan populĂ€r ingrediens Ă€r nudlar, speciellt risnudlar. I Thailand Ă€ter man oftast med gaffel och sked – hĂ„ll skeden i höger hand och Ă€t med den. AnvĂ€nd bara gaffeln till att lĂ€gga mat pĂ„ skeden. Ätpinnar anvĂ€nds i princip enbart till nudlar och nudelsoppa. I likhet med mĂ„nga vĂ€sterlĂ€nder (dĂ€ribland Sverige) baseras thailĂ€ndska sallader ofta pĂ„ fĂ€rska och rĂ„a grönsaker. Deras specialitet Ă€r att de lĂ€gger till fisksĂ„s, limejuice och chilifrukter. Resultatet blir otroligt goda och smakrika (och vĂ€ldigt starka) sallader.
 
Som huvudrĂ€tt Ă€r det vĂ€ldigt vanligt med olika kycklingrĂ€tter, ofta snabbstekta i en wokpanna – eller nĂ„gon form av fĂ€rsk fisk. I Thailand har man inte efterrĂ€tter pĂ„ samma sĂ€tt som vi har – men det finns gott om godsaker att njuta av mellan mĂ„ltiderna Ă€ndĂ„. ThailĂ€ndarna har ett samlingsnamn för sina smĂ„kakor, chips och liknande (sĂ„dant vi kan kalla snacks) – det heter hĂ€r khanom. Khanom sĂ€ljs pĂ„ gator och torg av ivriga försĂ€ljare.
 
Att vara vegetarian i Thailand Àr ganska enkelt, eftersom landet Àr buddhistiskt sÄ förstÄr de och accepterar vegetarianer. Men det kan vara svÄrt att matcha kockens uppfattning om vad som Àr vegetariskt med kundens uppfattning. Exempelvis anvÀnder thailÀndarna fisksÄs i samma utstrÀckning som kineserna anvÀnder soja, sÄ risken Àr stor att fÄ i sig fisksÄs utan att ens veta om det i en sallad eller sÄs. ThailÀndarna Àr oftast vÀldigt villiga att Àndra pÄ matrÀtterna sÄ att de passar kunden bÀttre, sÄ var inte rÀdd för att frÄga. Huvuddelen av den thailÀndska maten lagas pÄ bestÀllning, sÄ det Àr oftast inga problem att Àndra pÄ ingredienserna lite.
 
I Thailand ska man inte dricka kranvatten. Vatten som serveras pĂ„ restaurang Ă€r oftast kokt, men var försiktig Ă€ndĂ„. Flaskvatten Ă€r ett mĂ„ste, men det Ă€r som tur var vĂ€ldigt billigt och lĂ€tt att fĂ„ tag pĂ„. I övrigt sĂ„ Ă€r Thailand kĂ€nt för sitt iste, och det Ă€r ett mĂ„ste att prova pĂ„ under en varm dag. Kaffe Ă€r lĂ€ttillgĂ€ngligt i landet, exempelvis har Starbucks nĂ„tt hit – men det Ă€r fortfarande de inhemska mĂ€rkena som brukar vara bĂ€st. Den kĂ€nda energidrycken Red Bull kommer faktiskt frĂ„n Thailand – men hĂ€r Ă€r drycken inte kolsyrad och den kommer i en liten brun flaska istĂ€llet för burk. Den Ă€r dessutom mycket starkare.
 
Alkohol Ă€r dyrt om man jĂ€mför med mycket annat i landet, men fortfarande billigt. I Thailand mĂ„ste man prova pĂ„ den lokala ölen Singha, den Ă€r perfekt för en ljummen sommarkvĂ€ll nere vid stranden. Lao Ă€r ett slags brĂ€nnvin gjort pĂ„ ris – det smakar mycket bĂ€ttre Ă€n vad det luktar, och det gör sig bra i en drink.