Reser.se » Resmćl » Asien » Thailand » Historia

Historia

Runt Är 1000 e. kr. emigrerade Thai-folket frÄn södra Kina till det omrÄde som idag Àr Thailand. PÄ den tiden styrdes regionen av bland annat khmerer och malaysier. LÄngt, lÄngt före detta har det levt mÀnniskoliknande varelser hÀr pÄ halvön. Det har hittats fynd som Àr uppskattningsvis mellan en halv miljon till en miljon Är gamla, av arten Homo Erectus.
 
Forskarna Àr överens att för ungefÀr 3500 Är sedan odlade man ris hÀr, och anvÀnde sig av primitiva bronsverktyg och bronsvapen. Efter att de första thailÀndarna emigrerat in i landet sÄ hÀrskade fortfarande khmererna i omrÄdet. Detta skulle snart Àndras, och runt Är 1238 utropades Sukhothai som kungadöme, och under denna perioden utvecklades det thailÀndska alfabetet. Det kungadömet rÀmnade dock Är 1365, och ersattes snart av Ayutthaya kungadömet. För att differentiera Thailand frÄn de övriga kungadömena i omrÄdet sÄ utropades Theraveda-buddhismen som officiell religion i landet, och dessutom författades Dharmashastra, en slags etisk kod som mÄste följas och som anvÀndes som lagstadgande fram till 1800-talet.
 
Ayutthaya plĂ„gades av inre stridigheter, och skulle eventuellt falla offer för burmaneserna. PĂ„ 1500-talet kom portugiserna hit, och försökte kolonisera lĂ€nderna i syöstra Asien. Ända fram till slutet av 1700-talet dominerade Ayutthaya omrĂ„det, men efter 17 Ă„rs försök lyckades till slut burmaneserna erövra landet Ă„r 1767. År 1782 utropades Bangkok som huvudstad i riket under kung Rama I. 1826 blev makten i landet oroliga eftersom Storbritannien nu koloniserat bitar av grannlandet Burma. De skrev dĂ€rför under ett avtal med Storbritannien som nu blev handelspartners istĂ€llet. Detta gav dem lite mer andrum.
 
Thailand kallades Siam fram till 1939, sedan döptes det om till Prathet Thai – ungefĂ€rligen fri nation – och det heter det sĂ„ Ă€n idag. Under Ă„ren 1945-1949 kallade man landet för Siam igen, men bytte tillbaka till Prathet Thai (eller helt enkelt, Thailand) igen. Den totalitĂ€ra monarkin avskaffades Ă„r 1932, men ersattes trĂ„kigt nog av en militĂ€r regering som förtryckte landet i 60 Ă„rs tid. Thailand invaderade under denna tiden, Ă„r 1941, grannlandet Laos som var under franskt styre. Detta ledde till ett kort krig mellan de bĂ€gge nationerna, som Japan fick gĂ„ in och medla i. Till slut fick Frankrike ge med sig och slĂ€ppa de aktuella territorierna.
 
Efter andra vĂ€rldskriget rĂ€knades Thailand som ett besegrat land eftersom de haft vissa avtal med Japan. Men det hade Ă€ven kontakt med USA, och dĂ€rför slapp de nĂ„gra negativa villkor i sin ”kapitulation”. De fick dock lĂ€mna tillbaka de omrĂ„den de tillskansat sig nĂ„gra Ă„r tidigare till Frankrike och Storbritannien.
 
Åren 1973 och framĂ„t har utmĂ€rkts av omvandlingen frĂ„n en militĂ€rt styrd nation till en mer civilistisk nation. Det har inte alltid varit lĂ€tt, utan det har funnits mĂ„nga hinder pĂ„ vĂ€gen. Under 2008 var flera regeringsbyggnader under ockupation av demonstranter som vill ha sann demokrati. Experter spĂ„r en mörk framtid för Thailand politiskt sett, med tanke pĂ„ anarkin som rĂ„tt under perioder i landet. Katastrof kan dock undvikas, och vi fĂ„r alla hoppas att Thailand förblir helt och fridfullt.