Reser.se » Resmål » Asien » Thailand » Kommunikationer

Kommunikationer

Turister som flyger in i Thailand från Sverige behöver inte ha något speciellt visum för att få lov att vistas i landet. Tänk på att det är lag på att alltid ha med passet, vart man än går i Thailand! Att flyga till Bangkok är väldigt billigt, eftersom det är den mest trafikerade flygplatsen i hela sydöstra Asien. Det finns sätt att ta sig in i landet landvägen också, det går exempelvis vägar till och från grannländerna (Laos, Burma osv.) men det är bättre att flyga eftersom en resande på land bara får stanna i landet i 15 dagar utan att ansöka om längre tid.
 
Förutom Bangkok finns det internationella flygplatser även i Ko Samui, Phuket och några andra ställen. Om man föredrar tågresor så finns det tåg till och från Malaysia (man kommer hela vägen till Singapore på den linjen), men det tar väldigt lång tid eftersom det är två byten för att komma till Malaysia. Det tar 48 timmar enkel resa – jämfört med flygningen som tar 2 timmar! Fördelen är att tåget är väldigt mycket billigare.
 
Båtresande i Thailand är begränsat till småskaliga turer mellan öarna och mellan öarna och fastlandet. Under våren går det att ta sig med färja från Phuket till Indonesien, via de små öarna som ligger på vägen.
 
Thailand är väldigt stort, och därför kan det vara en god idé att flyga om man vill ta sig till en annan plats i landet. Inrikesflyg har blivit mycket billigare på sistone efter att marknaden blivit friare. Detta har inneburit flera bolag som slåss om kunderna, och därför blir det billigare. Tåg är i Thailand långsammare än bussar, tvärt emot hur det brukar vara. Fördelen med att åka tåg är att det är säkrare, men första klass (vilket rekommenderas eftersom det finns air conditioner och sköna sängar att sova i) kan ibland vara lika dyrt som en billig flygbiljett.
 
Känner man sig lite mer äventyrlig så är tredje klass ett roligt alternativ, då får man trängas på obekväma träsäten tillsammans med lokalinvånare som är på väg hem från jobbet eller dylikt. Som västerlänning blir man direkt centrum för allas blickar, och det är en rolig och annorlunda upplevelse – thailändarna är i regel väldigt trevliga och underhållande. Tänk bara på att efter tio timmar kan det bli för mycket!
 
Buss är generellt sett det bästa valet för inrikesresor, eftersom det finns en bra balans mellan kostnad och komfort – och restid. Åk aldrig med någon annan än det statligt ägda BKS (allmänt känt på engelska som The Transport Company). Många lurendrejare tar ut riktigt hutlösa priser eller är oseriösa på andra sätt, så ta det säkra före det osäkra. En variant av den stora busen är songthaew, en liten minibuss som ofta betjänar de mer lantliga områdena i Thailand. Tuk-tuk är en välkänd form av transport i Thailand – det är som en flakmoped med flaket därbak, ofta med ett tak över.