Reser.se » Resmćl » Asien » Thailand » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Thailand Àr en del av den halvö som utgör sydöstra Asien, och som strÀcker sig ut i havet mot Indonesien. Landet har en liten kust till vÀster ut mot Andamansjön, ett bihav till Indonesiska Oceanen. HÀr ligger dem berömda turistorten Phuket. Huvuddelen av Thailands kust vetter mot en bukt, Thailandviken, och vid denna kusten ligger huvudstaden Bangkok. Thailand grÀnsar till en hel rad andra lÀnder, Malaysia i syd, Kambodja i syd/sydost, Laos i nordost, Burma i vÀst/nordvÀst och de tvÄ kustremsorna mot havet.
 
Thailand Ă€r uppdelat i ett antal regioner som alla har sina egna politiska, geografiska och ekonomiska förutsĂ€ttningar. Norra Thailand Ă€r bergigt, och hĂ€r ligger ocksĂ„ landets högsta punkt – Doi Inthanon pĂ„ 2,565 meter över havet. Nordöstra Thailand utmĂ€rks av KhoratplatĂ„n. Mitten av landet Ă€r ganska platt, hĂ€r ligger floddalen som tillhör Chao Phraya, som i sin tur rinner ut i Thailandviken. I söder smalnar landet av till en halvö, Malackahalvön – som i sin tur avslutas med Malaysia som sin sydligaste spets.
 
Mekongfloden och Chao Phraya Ă€r Thailands tvĂ„ livsnerver – Chao Phraya som rinner rakt igenom landet och Mekongfloden som rinner i öster. HĂ€r Ă€r mycket utav Thailands jordbruk och industri centrerad.
 
Klimatet i Thailand Àr varmt, Äret om. Det Àr alltid vÀldigt fuktigt i luften, men klimatet Àr vÀldigt behagligt. Dock kan temperaturen krypa ner pÄ runt 10 grader och ibland lÀgre Àn sÄ i de bergiga omrÄdena i norra delen av landet under regnperioden. Det finns tvÄ monsunperioder, den första Àr mellan maj och september, och det Àr den varma och vÄta perioden. Mellan november och mars Àr den andra, som Àr torr med svalare temperaturer. Det Àr fortfarande sÀllan under 20 grader varmt och mycket behagligt.