Resmål » Europa » Malta » Valletta

Valletta

Huvudstaden i Malta heter Valletta. Staden som har cirka 6 000 invånare ligger på huvudön Maltas nordkust. Huvudstaden har en av världens djupaste och största hamnar kallad ”Grand Harbour” och har under en lång tid fungerat som Maltas handelsnav. Om detta inte var vägen man anlände ifrån, många turister anländer med färjetrafik eller kryssningsfartyg, är detta är en bra plats att besöka och börja sin Malta upplevelse på.
 
Vallettas historia går tillbaka till 1500-talet då den byggdes av malteserriddarna för att förbättra försvaret mot angripande turkar. Namnet på huvudstaden kommer ifrån dåtidens stormästare ur malteserorden, Jean de la Valette. På den relativt korta tiden som Valletta funnit finns det mycket av intresse.
 
Staden är byggd på en landtunga som sträcker sig ut och bildar en naturlig hamn. På tungspetsen ligger fortet St Elmo. Anmärkningsvärt är att Valletta är Europas minsta huvudstad och att denna är anpassad för riddare, eller som dem säger ”byggd av gentlemän, för gentlemän”. Många gator är branta för att försvåra en attack, men stadsplaneringen skiljer sig från många andra städer på Malta. Till skillnad från tidigare anlagda städer, som man märker har ett mer oregelbundet vägnät har Valletta ett väldigt rutat nät med breda och stora gator. Allt för att förenkla för sina riddare och försvåra för fienden.
 
Staden har så pass mycket historia att hela Valletta är uppsatt på UNESCO: s världsarvslista. Den mest berömda sevärdheten i staden är St Johns Co-Cathedral som var riddarnas kyrka. Här hänger målningen ”Johannes Döparens Halshuggning” ritad av Carvaggio. Operahuset var ett annat monument som var väldigt populärt, men blev tyvärr bombat av nazisterna under andra världskriget. Andra platser av intresse är nationalmuseet med historia från stenålder, Napoleon, Hannibal, Paulus och Lord Nelson. Inte att missa är även konstmuseet med många kända konstnärers verk. Med allt detta som bakgrund förstår man det allt ökade intresset för inflyttning till staden.
Hotell

Sök Hotell i Valletta

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Valletta just nu.

Karta över Valletta

Bilder från Valletta

Alla bilder från Valletta

Charter till Valletta

Resebyråer som säljer paketresor & charter till Valletta.

Vädret i Valletta

0 °C