Reser.se » Resmål » Europa » Malta » Sevärdheter

Sevärdheter

Malta hyser en stor mängd sevärdheter, mycket tack vare sin rika historia. Mdina, en gång Maltas huvudstad, är en av dessa. Här är det förbjudet med biltrafik i staden, varpå den kallas för ”den tysta staden”. Den äldsta byggnaden på ön, Palazzo Santa Sofia, ligger i staden och dateras till år 1388. Katedralen är en annan känd konstruktion i Mdina och var faktiskt vid byggnationen år 1708 landets första katedral som kom att tillägnas Paulus. Välbesökt är även fängelsehålorna där man kan färdas tillbaka i tiden och få en känsla av de tortyrmetoder som försiggick.
 
På ön Malta finns ett antal megalit tempel, där Hagar Qin och tvilling templet Mnajdra är de mest kända. Extraordinärt med dessa är att de byggdes i en tid med begränsade resurser, runt 3000 år före Kristus. Dessa tempel är en av några sevärdheter på Malta som är uppsatta på UNESCO: s världsarvslista.
 
Men landet är inte bara historia. Även naturen är underbart vacker och spännande att utforska. För de som är intresserade av gångturer är ön är lätt att ta sig runt på och ypperlig för gångturer. På södra huvudön ligger Ghar Dalam, en av de karakteristiska grottorna med fossillager av utdöda djur som dvärgelefanter. För den badsugne är ön Cominotto värd ett besök, här ligger nämligen ”den blå lagunen” som malteserna kallar den. Tà Quali, mitt på huvudön, är också något många gör en visit till då den har något för alla. Här ligger landets nationalstadium för sportintresserade, den tidigare så viktiga flygbasen, för motorintresserade, som i dag är ett museum och för kulturintresserade är Tà Quali även en plats där man kan köpa billiga konstverk.