Reser.se » Resmål » Europa » Malta » Mat & Dryck

Mat & Dryck

En intressant aspekt på vad landets matkultur har att erbjuda är att spåra namnet Maltas ursprung. Vissa hävdar att namnet kommer från grekernas ord ”melite” som betyder honung. Andra hävdar att det kommer från feniciernas ord ”maleth” som betyder tillflyktsort. Detta är inte de enda antagandena men indikerar att många olika kulturer har påverkat Malta och gör det svårt att ange dess direkta ursprung. Så även för den kulinariska kunskapen. Influenser kommer ifrån Storbritannien, Grekland, Tunisien och även Frankrike. Men en av de starkaste influenserna kommer ifrån Italien och Sicilien. Ett tecken på detta är att på Malta görs en lokal slags pasta, ravjul.
 
Nationalrätten för Malta är kaninstuvning, så kallad fenkata. Populär är även bragoli (köttgryta i tomatsås) och Helwa. Men alltmer vanligare i dag, mycket på grund av trycket från turister, är ett skifte från långsam mat preparerad på maltesiska produkter och vis till mer snabbmat. Det finns numer ett stort utbud av en rad internationella restauranger i de flesta byar.
 
Med hela landet omringat av vatten ter det sig naturligt att fisk ofta har stått på menyn, och detta är lätt även i dag att få sig något från havet.
 
Känt även i Sverige är det hårda malteser brödet. På Malta är detta väldigt omtyckt och populärt att ta med sig till stranden som bas för luncher med exempelvis tonfisk.
 
En stor del av Malta är fortfarande i dag inriktat på jordbruk. Typiska produkter är päron, tomater i alla dess former (soltorkade är en specialitet), fikon, gröna bönor och vindruvor. Gröna bönorna mosas och görs till en dippsås kallad bigilla. Vindruvorna antyder även att Malteserna gör vin och både det vita och röda håller hög klass och kopplar återigen tillbaka till Italien.