Reser.se » Resmål » Europa » Malta » Geografi och Klimat

Geografi och Klimat

Många har hört talas om landet Malta men få vet vart det faktiskt ligger. Vissa tror att det ligger bland öarna Jersey och Isle of White utanför Storbritanniens kust och andra gissar att Malta är närmare Cypern och Turkiet. Faktum är att öriket Malta är beläget i södra Europa. Närmsta grannarna är Italienska ön Sicilien i norr och landet Tunisien i väster. Trots dess närhet till Afrika är landet europeiskt och gick med i EU år 2004. Geografin är som många av dess grannar - väldigt platt terräng, klippiga berg längst kusten som varvas med mycket fina stränder. Sommaren är mycket torr medan vintern är väldigt blöt.
 
Malta består av tre större bebodda öar och ett koppel med mindre öar, som ofta besöks av turister under sommarhalvåret. Maltas geografiska läge innebär att landet, precis som Grekland, Italien och Spanien, kontinuerligt får ta itu med flyktingar från Afrika som vill fly och få asyl i Europeiska Unionen.
 
Till skillnad från Sverige har Malta i princip enbart två årstider, sommar och vinter. Klimatet är typiskt Medelhavsklimat, på sommaren är det ofta som temperaturen övergår 30 grader Celsius medan under vintern är det vanligt med kring 10 grader Celsius. Ett ökande problem för landet är dess tillgång på sötvatten. Över hälften av vattnet som används av byborna är i dag avsaltat. Klimatet tillåter landet att producera mycket jordbruksvaror som exempelvis citrusfrukter och vin.