Resml » Asien » Thailand » Shopping i Turistorter

Shopping i Turistorter

Thailand är ett självklart shoppingresmål för många turister, och det finns mängder av olika sorters varor. De bästa inköpen i Thailand är kläder, eftersom märkena är så pass billiga här och fuskmärkena är ännu billigare. Det finns silkesplagg som är tillverkade för hand i Thailand (badrockar, skjortor m.m.) som är otroligt vackra och konstfärdigt gjorda. Det är alltid värt att titta på lite sådana kläder och köpa hem också, eftersom kvaliteten är hög och kläderna vackra. I övrigt så tillverkas det mycket små hantverk som kan vara allt ifrån små möbler eller inredningsdetaljer till små köksredskap och leksaker. De flesta har gemensamt att de är vackra och praktiska ting som är tillverkade på plats av thailändarna själva, och det är ett mycket trevligt minne att ha med sig hem dessutom.
 
De allra flesta städer har något som kallas för Night Bazaars – nattbasarer. På dessa nattliga marknader kan turister köpa många varor och saker som inte ställs ut under dagtid, till samma låga pris som det mesta annat i Thailand. De mest kända nattbasarerna är den i Bangkok och den i Chiang Mai. Att pruta i Thailand är självklart, och en thailändare kommer att försöka bedöma hur mycket en potentiell kund kan betala honom för hans varor, och sätta priset därefter. Ett bra sätt att skaffa sig en uppfattning om vad saker och ting är värda är att titta i butikerna, där priserna står fast, samma sak i hotellens souvenirshoppar men också i närliggande marknadsstånd. På så vis får man en bra bild av prisläget, och det märks när man förhandlar med försäljaren – då blir priset i regel mycket rättvisare.
 
En av de bästa shoppingstäderna i Thailand (förutom Bangkok) är kuststaden Pattaya. Här finns massvis med olika marknader och affärer, även en del varuhus och gallerior. Det finns även goda möjligheter till att växla utländsk valuta här till baht, vilket är en fördel. I Pattaya bör man inte shoppa efter sådant som kameror, datorer eller andra högteknologiska prylar – de är dyra här, faktiskt dyrare än vad de i genomsnitt är i västvärlden. Kläder, skor, väskor och souvenirer har ungefär samma låga pris som i övriga landet, dock, och det är dessa saker som besökare till staden bör hålla utkik efter.