Resmål » Europa » Italien » Åka Gondol

Åka Gondol

Ett besök till Venedig är inte helt komplett utan en riktig gondolresa. Det är faktiskt en sevärdhet i sig. Färdsättet är inte minst romantiskt, tyst och på alla de vis ett sätt att upptäcka det verkliga Venedig på. Resan går i lugn mak bland de fantastiska husen, under de kända broarna och det låter inte alls. Ett bättre sätt att ta sig runt en stad på, är svårare att finna.
 
En gondol är en mycket smal och avlång flatbottnad träbåt på 9 meter. Den är speciellt utformad för att ta sig fram i de venediska vattnet och ros av en ensam gondoljär. De första gondolerna dök upp i staden under medeltiden. Båten byggs med flera olika träslag som ek, bok, alm och valnöt. I förstäven finns ett metallbeslag i form av en bila. Bilan har fått bli en symbol för Venedig.
 
Gondolen drivs av att gondoljären använder en lång åra som är fastsatt på akterns styrbordssida. Genom att vicka den rör sig båten framåt. Gondoljären kan staden utan och innan och visar gärna de fantastiska sevärdheter som enbart går att upptäcka från vattnet.
 
Det finns totalt 400 gondoler i staden. De drivs av fyra olika gondolföretag. Båten hyrs per timme och gondoljären styr sedan kosan vart resenären än vill (nästan). Allra dyrast är det att ta en gondol från Marcusplatsen. Därifrån kostar en timmes resa runt 1300 kr, men så får också resenären sjönsång och musik på vägen.
 
Ett billigare alternativ till gondolen är tragetthon. Det är en vattenbuss och är inte precis lika romantisk och tyst som gondolen. Men den tar passagerarna från punkt a till b och kostar en bråkdel av vad gondolen kostar.