Reser.se » Resmål » Nordamerika » USA » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

USA är ett väldigt stort land som sträcker sig över Amerikas nordliga kontinent i alla vädersträck. Detta väldigt vidsträckta område innebär att landet har ett otroligt växlande klimat och geografi med allt från härliga stränder, till klippiga berg och böljande slätter. I norra USA råder ett kallare klimat. Här har man om vintrarna ofta rikligt med snö och ibland kyligare väder. Detta gör det möjligt för vintersporter som skidåkning och liknande.
 
I östra USA råder däremot ett varmtempererat klimat som kan vara något fuktigt, vilket gör att det här tidvis kommer relativt mycket nederbörd. I väster finner du som motsats istället ett mycket torrt klimat med ökenlandskap och vida stäpper. För att göra det enkelt kan man dock generalisera södra USA som varmt utan riktig vinter då det endast kommer regn och ingen snö och norra USA som kyligare med snöchanser. Så för dig som är ute efter solsemester passar Florida perfekt, medan du som vill njuta av storstaden och ett mildare klimat kan söka dig mer norrut till New York. Bra att känna till är också att landets västkust präglas av mer nederbörd än vad östkusten gör.
 
USA har förutom ett härligt och omväxlande klimat även en otroligt omväxlande natur och geografi att bjuda på. I nordost hittar du Atlantkusten som bjuder på mäktiga klippor och härliga och välkända floder och vikar. Gemensamt för båda USA:s kuster är att de har många bra lägen som ger naturliga hamnar. Landet har inte speciellt många öar frånsett Hawaii och sedan Florida, som är en av de få halvöar som finns och som gör kusten i sydost väldigt öppen. USA har utöver sina fina kuster, som öppnar upp till haven, även härliga och utmanande bergskedjor. Dessa klippiga berg med sina stora och kända skidorter bjuder på härlig och utmanande skidåkning unter vintermånaderna. Bergskedjorna omger USA:s inland, vilket präglas av natur som till stor del består av stäpp och prärier.
 
En av de mest kända geografiska platserna i USA är Grand Canyon som ligger i Arizonas nordvästra del. Grand Canyon är ett mäktigt ökenlandskap, med världens största kanjon. Landskapet är numera både nationalpark och räknat som ett världsarv på UNESCO:s lista.