Reser.se » Resmål » Nordamerika » USA » Mat & Dryck

Mat & Dryck

USA är välkända för sin snabbmat, vilken har spridit sig över världen. Denna har gett upphov till att ge både maten och USA som land ett rykte som är både negativt som positivt. Du som reser hit kan inte undgå all snabbmat som finns att tillgå och det är inte heller något du bör undvika helt, det hör trots allt kulturen till. Men du bör under ditt besök i USA även passa på att prova på den amerikanska maten som inte går att få tag på hemma! Alla spännande drycker som finns att tillgå är inte heller att underskatta. Denna andra sida av matkulturen, som inte innehåller snabbmatsställenas drive in, har läckerheter att erbjuda som härstammar från världens alla hörn. Att så många influenser finns beror bland annat på kolonialtiden och på den stora invandringen från Europa och andra delar av världen. Trots att maträtterna ofta kommer från andra platser i världen har amerikanarna lyckats göra dem till sina egna, vem tror till exempel idag att hamburgaren kom från Tyskland från början?
 
En ingrediens som på en del ställen är ett vanligt inslag i maten är sötpotatis. Denna speciella rotsak har amerikanarna tagit med sig från Indianerna, som använde denna rotfruk i sin matlagning. Idag har man sötpotatis i såväl paj istället för potatis som i pommes fritesen. En annan växt som också härstammar från Indianerna och som idag används flitigt i det amerikanska köket är majsen. Majs används i alla möjliga sorters former och är en viktig del i matkulturen. Eftersom USA är ett väldigt stort land skiljer sig självklart maten mycket beroende på vart i landet du är. I Texas kan du till exempel få den klassiska TexMex maten serverad, maträtter som är en blandning av mattraditionerna i Texas och de i Mexico. Om du istället åker till New England och besöker städer som Boston i nordöstra USA, är det istället främst skaldjur som serveras. Många delar av USA har på så sätt en dubbel matkultur, den generella amerikanska matkulturen med friterad kyckling, hamburgare och pizza samt den mer lokala matkulturen som erbjuder mat som är influerad av områdets egna land och historia.
 
När du besöker USA ska du inte glömma bort att prova på drycker, här finns allt från olika sorters juicer och läskedrycker till fina viner som du bara måste testa. Faktum är att det i USA finns flera stora vingårdar som producerar världskända viner. Dock måste du komma ihåg att man i USA måste vara 21 år för att få dricka alkohol.