Reser.se » Resmål » Nordamerika » USA » Sjukvård & Vaccination

Sjukvård & Vaccination

Om olyckan är framme under semestern kan du bli tvungen att söka sjukvård. Sjukvården i USA är på många ställen mycket bra och håller god kvalitet, dock är den samtidigt väldigt kostsam och är troligen inte något du vill ha med på semesterräkningen. Att åka ambulansflyg i USA är till exempel jättedyrt och kan motsvara flera semestrar i pris, lika så att vara inlagd på en avdelning även om inga operationer eller speciella ingrepp sker. Bara att ta ett enkelt blodprov kan kosta dig flera tusen kronor. Det gör att din räkning kan bli väldigt dyr om du inte har någon försäkring som kan täcka just sådant på din resa, då du i så fall måste stå för alla kostnaderna helt själv. I din hemförsäkring ingår det ofta ett reseskydd som kan täcka sådana här kostnader, dock brukar det skyddet endast gälla runt 45 dagar, vilket gör att du som ska ut och resa längre behöver en extra försäkring.
 
Innan du åker är det viktigt att du tar med dig telefonnummer och andra kontaktuppgifter till till exempel ditt försäkringsbolag, så att du kan höra av dig om olyckan är framme. Försäkringsbolaget kan oftast ersätta dig för det mesta, men det är alltid bra att dubbelkolla så att du inte får extra problem när du väl kommer hem. I USA är det dessutom ofta viktigt att se till att bli frisk så fort som möjligt då du som turist oftast reser med ett visum. Om detta hinner gå ut innan du lämnat landet finns det nämligen risk för att du, om du sedan söker visum igen, nekas detta.
 
För att åka till USA krävs däremot inga speciella eller obligatoriska vaccinationer, dock är det bra att ha det vanliga vaccinationsskyddet som du också har i Sverige. Om du ska besöka Hawaii eller vara i landet en längre tid kan även en vaccination mot Hepatit A och B vara bra att tänka på. Vid besök på Hawaii bör du även försöka undvika myggor i så stor utsträckning som möjligt då dessa i vissa fall kan smitta dig med denguefeber. Hålla myggorna borta gör du med hjälp av myggmedel och täckande kläder.