Resml » Europa » Österrike » Skidåkning

Skidåkning

Det finns tre huvudsakliga områden att åka skidor i i Österrike, Tyrolområdet (störst, bäst, dyrast), Vorarlberg och Salzburg. I Tyrolområdet finns kanske det mest extrema skidåkandet i hela Österrike, i St. Anton. På ganska blygsamma 1300 meter över havet ligger St. Anton vid Arlberg. Den första skidklubben i Alperna grundades här 1901, och sedan dess har här funnits en stark och stolt skidåkartradition. 2001 hölls VM i skidåkning här. Inte så långt från St. Anton ligger St. Christoph, med skidskolor och hotell i absolut toppklass så är detta en skön och avslappnande (om än dyr) omväxling från hektiska St. Anton.
 
I Tyrolområdet finns även byn Fiss, som ofta är en turists första glimt av Alperna. Här finns hotell till bra priser för familjen och även lite dyrare med högre standard. Invånarna i Fiss har en alldeles fantastiskt utsikt över Inn-dalen och bergsmassiven på andra sidan den. Vill man åka skidor i Vorarlberg, så ska man definitivt ta en titt på Stuben. Stuben är uppbyggt på gammeldags vis med hotellen tätt hopkurade mitt i en väldigt charmig by. Byn ligger vid foten av Albona, och har förbindelser med resterande Arlberg men har också sina egna pister och off-pister, uppe på sluttningarna ovanför inkvarteringarna. Det finns några väldigt fina hotell här, i vackra gamla byggnader med långa historier.
 
Om inte Stuben verkar passa så finns alltid Zürs, på 1720 meters höjd över havet. Här finns ett urval riktigt lyxiga hotell att bo på, och väldigt fina backar att åka i om dagarna. Här finns skiduthyrningar, en kindergarten för barnen och skidskola. Det är en ganska liten by, så nattlivet kan kännas begränsat, men det är perfekt för barnfamiljer med pengar att spendera på riktig kvalitet.
 
I Salzburg finns världsberömda Zell am see, med sina helt underbara utsikter över både bergen och sjön långt där nere är detta ett av Österrikes mest älskade resmål. Även om skidåkandet runt om staden inte riktigt kan tävla med de bästa, så är det allting runt om som gör detta till ett av Österrikes bästa resmål: riktigt bra nattliv, närhet till Salzburg, naturen och det faktum att om någon eller några i sällskapet inte vill åka skidor så finns det något för dem att göra också.