Reser.se » Resmćl » Europa » Österrike » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Österrike Ă€r ett bergigt land, bara 30 % av landet ligger pĂ„ lĂ€gre nivĂ„ Ă€n 500 meter över havet. Österrikes grannar Ă€r Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Italien, och Slovenien. Den totala ytan Ă€r pĂ„ runt 83,000 kvadratkilometer. Det bor ungefĂ€r 8,3 miljoner invĂ„nare i landet.
 
Österrikes huvudstad Ă€r Wien, och den har ungefĂ€r 1,7 miljoner invĂ„nare och Ă€r dĂ€rmed avsevĂ€rt största staden i landet. NĂ€st största staden heter Graz och har endast 250,000 invĂ„nare.
 
Det högsta berget i Österrike Ă€r Großglockner (uttalas Grossglockner). Det Ă€r nĂ€stan 3,800 meter högt.
 
Större delen av Österrike ligger i den tempererade zonen, det vill sĂ€ga liknande klimat som vi har i Sverige. Skillnaden Ă€r att de inte har nĂ„got kustklimat (eftersom de saknar kust). DĂ„ de har en bergig geografi sĂ„ brukar man sĂ€ga att de bergiga delarna av landet har alpint klimat, med vilket man menar det klimat som hĂ€rskar ovanför trĂ€dlinjen. Enkelt uttryckt innebĂ€r det alpina klimatet i Österrike att det Ă€r tempererat klimat, fast kallare i genomsnitt pĂ„ grund av den höga höjden. Även om Österrike Ă€r vĂ€ldigt kallt pĂ„ vintern sĂ„ har man ungefĂ€r samma sommartemperaturer som i Sverige, dĂ„ det kan det bli vĂ€ldigt varmt.