Reser.se » Resmål » Europa » Österrike » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Österrike är ett bergigt land, bara 30 % av landet ligger på lägre nivå än 500 meter över havet. Österrikes grannar är Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Italien, och Slovenien. Den totala ytan är på runt 83,000 kvadratkilometer. Det bor ungefär 8,3 miljoner invånare i landet.
 
Österrikes huvudstad är Wien, och den har ungefär 1,7 miljoner invånare och är därmed avsevärt största staden i landet. Näst största staden heter Graz och har endast 250,000 invånare.
 
Det högsta berget i Österrike är Großglockner (uttalas Grossglockner). Det är nästan 3,800 meter högt.
 
Större delen av Österrike ligger i den tempererade zonen, det vill säga liknande klimat som vi har i Sverige. Skillnaden är att de inte har något kustklimat (eftersom de saknar kust). Då de har en bergig geografi så brukar man säga att de bergiga delarna av landet har alpint klimat, med vilket man menar det klimat som härskar ovanför trädlinjen. Enkelt uttryckt innebär det alpina klimatet i Österrike att det är tempererat klimat, fast kallare i genomsnitt på grund av den höga höjden. Även om Österrike är väldigt kallt på vintern så har man ungefär samma sommartemperaturer som i Sverige, då det kan det bli väldigt varmt.