Reser.se » Resmćl » Europa » Österrike » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Det första tipset man kan ge om Österrikisk mat Ă€r att bara dyk rakt ner i menyn. Det finns egentligen inga otrevliga överraskningar, det Ă€r en enkel om inte sĂ„ exotisk meny som erbjuds. Österrikisk mat Ă€r mycket god, och mĂ€ttande.
 
Wienerschnitzeln brukar ses som lite inofficiell nationalrÀtt. Knödel Àr som potatisplÀttar, som Àts bÄde som dessert och som mat. De pÄminner lite om kroppkaka, men innehÄller inget kött. De brukar bestÄ av rÄriven potatis blandat ibland med torkat bröd eller Àgg. Testa Àven Kletzennudeln, en lokal specialitet som bestÄr av söta nudlar med pÀron och mjuk ost.
 
I restauranger i Österrike mĂ„ste man be om att fĂ„ betala. Dricks ligger pĂ„ runt 5-10 % av beloppet. Servitörerna lever inte pĂ„ dricksen – det anses lite fult att ge för mycket dricks. Ge servitören pengarna för maten plus dricksen, sĂ€g hur mycket du vill ha i vĂ€xel. SĂ€ger du danke (tack) efter att ha gett servitören pengarna sĂ„ betyder det ”behĂ„ll dricksen”, sĂ„ var försiktig!
 
PÄ dryckessidan sÄ finns det mycket att upptÀcka. Wien Àr kÀnd för sin kafékultur, och det finns ett kafé i varje gatuhörn (kan man tycka). HÀr finns Àven fantastisk varm chokald!
 
Det finns en nationallĂ€sk i Österrike, Almdudler. Det Ă€r lemonad pĂ„ örter. Man tillverkar vĂ€ldigt fint öl hĂ€r, som man kan förvĂ€nta sig med nĂ€rheten till Tyskland, bĂ„de kulturellt och geografiskt. Man har nĂ„gra fina vita viner som tillverkas hĂ€r ocksĂ„. Österrike Ă€r Ă€ven kĂ€nd för sin Schnaps, en slags fruktig konjak som serveras efter mĂ„ltider i Österrike.