Reser.se » Resmål » Europa » Österrike » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Det första tipset man kan ge om Österrikisk mat är att bara dyk rakt ner i menyn. Det finns egentligen inga otrevliga överraskningar, det är en enkel om inte så exotisk meny som erbjuds. Österrikisk mat är mycket god, och mättande.
 
Wienerschnitzeln brukar ses som lite inofficiell nationalrätt. Knödel är som potatisplättar, som äts både som dessert och som mat. De påminner lite om kroppkaka, men innehåller inget kött. De brukar bestå av råriven potatis blandat ibland med torkat bröd eller ägg. Testa även Kletzennudeln, en lokal specialitet som består av söta nudlar med päron och mjuk ost.
 
I restauranger i Österrike måste man be om att få betala. Dricks ligger på runt 5-10 % av beloppet. Servitörerna lever inte på dricksen – det anses lite fult att ge för mycket dricks. Ge servitören pengarna för maten plus dricksen, säg hur mycket du vill ha i växel. Säger du danke (tack) efter att ha gett servitören pengarna så betyder det ”behåll dricksen”, så var försiktig!
 
På dryckessidan så finns det mycket att upptäcka. Wien är känd för sin kafékultur, och det finns ett kafé i varje gatuhörn (kan man tycka). Här finns även fantastisk varm chokald!
 
Det finns en nationalläsk i Österrike, Almdudler. Det är lemonad på örter. Man tillverkar väldigt fint öl här, som man kan förvänta sig med närheten till Tyskland, både kulturellt och geografiskt. Man har några fina vita viner som tillverkas här också. Österrike är även känd för sin Schnaps, en slags fruktig konjak som serveras efter måltider i Österrike.