Resmål » Europa » Österrike » Wien

Wien

Wien är med marginal den största staden i Österrike, med ett invånarantal på cirka 1,7 miljoner så är det inte en liten stad. Wien har blivit ett naturligt centrum för konst, historia, musik, och även politisk och ekonomisk makt i landet.
 
Wien ligger i nordöstra hörnet av landet och är uppbyggt av 23 distrikt som kallas Bezirke. Det centrala distriktet Innere Stadt (ung. Inre Stad) hade en ringmur förut. Det var som ett skydd mot invaderande styrkor. Man rev muren 1857 för att ha plats för att expandera staden, och staden slukade de omkringliggande byarna en efter en sedan dess. Istället för ringmuren byggde man en stor boulevard, Ringstraße (uttalas Ringstrasse, betyder ung. ringgata).
 
I Wien finns otroligt mycket att se och uppleva. Här finns massor av museer att gå till, bland annat ett konstmuseum, ett möbelmusem och det moderna konstmuseum. Hela Wien är fyllt med gamla palats och historiska byggnader som Karlskirche, Jesuitenkirche med flera. En liten och charmig teater som är mest välbesökt av lokalinvånarna är Wienermetropolen.
 
Det finns en gosskör här med utmärkt rykte, Wiener Sängerknaben. Den har rötter från Habsburg-dynastin, från 1498 då kejsar Maximilian hyrde in sex sjungande gossar, den första permanenta kören i hovet. Han gav dem till och med utbildning – något som inte alla moderna arbetsgivare gör utan vidare! Kören fanns vid hovet ända tills kungariket föll under första världskriget. Kaplanen Monsignor Josef Schnitt återinförde kören år 1924 som en privat instans, och döpte den till Wiener Sängerknaben.
 
Fotboll har en stark tradition i Österrike, och speciellt i Wien själv. Tyvärr så har fotbollen här sett en stadig försämring de senaste 40 åren. De två lagen som finns kvar i Wien heter Rapid Vienna och Austria Magna. Rapid har vunnit den inhemska ligan 31 gånger, mer än något annat lag. Att gå och se en fotbollsmatch här kostar runt 20 Euro, och är en rolig eftermiddagsaktivitet.
 
Det är lätt att ta sig runt i Wine. Det finns spårvagnar, bussar, tåg och bussar att ta sig runt med i staden, eller så hyr man en bil – eller så promenerar man.
Hotell

Sök Hotell i Wien

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Wien just nu.

Karta över Wien

Bilder från Wien

Alla bilder från Wien

Charter till Wien

Resebyråer som säljer paketresor & charter till Wien.

Vädret i Wien

16 °C
Klart