Resmćl » Europa » Österrike » Wien

Wien

Wien Ă€r med marginal den största staden i Österrike, med ett invĂ„narantal pĂ„ cirka 1,7 miljoner sĂ„ Ă€r det inte en liten stad. Wien har blivit ett naturligt centrum för konst, historia, musik, och Ă€ven politisk och ekonomisk makt i landet.
 
Wien ligger i nordöstra hörnet av landet och Ă€r uppbyggt av 23 distrikt som kallas Bezirke. Det centrala distriktet Innere Stadt (ung. Inre Stad) hade en ringmur förut. Det var som ett skydd mot invaderande styrkor. Man rev muren 1857 för att ha plats för att expandera staden, och staden slukade de omkringliggande byarna en efter en sedan dess. IstĂ€llet för ringmuren byggde man en stor boulevard, Ringstraße (uttalas Ringstrasse, betyder ung. ringgata).
 
I Wien finns otroligt mycket att se och uppleva. HÀr finns massor av museer att gÄ till, bland annat ett konstmuseum, ett möbelmusem och det moderna konstmuseum. Hela Wien Àr fyllt med gamla palats och historiska byggnader som Karlskirche, Jesuitenkirche med flera. En liten och charmig teater som Àr mest vÀlbesökt av lokalinvÄnarna Àr Wienermetropolen.
 
Det finns en gosskör hĂ€r med utmĂ€rkt rykte, Wiener SĂ€ngerknaben. Den har rötter frĂ„n Habsburg-dynastin, frĂ„n 1498 dĂ„ kejsar Maximilian hyrde in sex sjungande gossar, den första permanenta kören i hovet. Han gav dem till och med utbildning – nĂ„got som inte alla moderna arbetsgivare gör utan vidare! Kören fanns vid hovet Ă€nda tills kungariket föll under första vĂ€rldskriget. Kaplanen Monsignor Josef Schnitt Ă„terinförde kören Ă„r 1924 som en privat instans, och döpte den till Wiener SĂ€ngerknaben.
 
Fotboll har en stark tradition i Österrike, och speciellt i Wien sjĂ€lv. TyvĂ€rr sĂ„ har fotbollen hĂ€r sett en stadig försĂ€mring de senaste 40 Ă„ren. De tvĂ„ lagen som finns kvar i Wien heter Rapid Vienna och Austria Magna. Rapid har vunnit den inhemska ligan 31 gĂ„nger, mer Ă€n nĂ„got annat lag. Att gĂ„ och se en fotbollsmatch hĂ€r kostar runt 20 Euro, och Ă€r en rolig eftermiddagsaktivitet.
 
Det Ă€r lĂ€tt att ta sig runt i Wine. Det finns spĂ„rvagnar, bussar, tĂ„g och bussar att ta sig runt med i staden, eller sĂ„ hyr man en bil – eller sĂ„ promenerar man.
Hotell

Sök Hotell i Wien

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Wien just nu.

Karta över Wien

Bilder frćn Wien

Alla bilder frćn Wien

Charter till Wien

Resebyrćer som säljer paketresor & charter till Wien.

Vädret i Wien

16 °C
Klart