Resml » Europa » Italien » Lutande tornet i Pisa

Lutande tornet i Pisa

Det lutande tornet i Pisa är en av de mest kända byggnaderna i världen. Det byggdes som ett rakt torn år 1173 och är 55 meter högt. Syftet med tornet var att det skulle agera som ett magnifikt klocktorn. Den vattensjuka marken under tornet höll dock inte för den enorma påfrestning som tornet innebar på markytan. En del av den kom att svikta under tyngden och tornet började luta. Som tur var, rev invånarna inte tornet. Istället har de under åren som gått och stagat upp tornet för att tjusa besökare, och sig själva, med den unika byggnaden.
 
Under 1700-talet befästes en myt om tornet. Tornet föreföll så perfekt att folk i gemen var övertygade om att tornet byggts lutande. Det var och är än fascinerande att byggnaden håller sig upprätt. Det imponerande bygget sågs som ett av världens underverk under 1700-talet.
 
Idag vet forskarna bättre. Tornet har fått genomgå omfattande renoveringar för att det inte ska kollapsa helt och hållet. Det är det värt. För trots att orsaken till lutningen är känd hindrar det inte besökare från att känna att det finns något magiskt och mytiskt över byggnaden. Varje år betalar besökare de få euro som krävs för att få gå upp de 297 stegen till klocktornets topp. Där kan omgivningen avnjutas i en unik byggnad, med en lutning om 5,4 grader från centrumlinjen. Det gäller dock att gå försiktigt. Golvet lutar ganska så illa.