Resmål » Europa » Italien » Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleri a Vittorio Emanuele II är Milanos främsta shoppingalleria under tak. Den är inhyst i en högrest historisk byggnad vid Piazza del Duomo. Gallerian har fått sitt namn efter den allra första kungen som styrde över det enade Italien.
 
Byggnadens arkitektur är ritad av Guiseppe Mengoni. Det tog 12 år att bygga den och den färdigställdes år 1877. Tyvärr fick Mengoni aldrig se byggnaden i färdigt skick. Han trillade ner från glaskupolen i taket och avled under själva byggnationen. Allt byggnadsmaterial är olika typer av stenar. Mängder av golv och väggar är lagda i marmor. I taket skiner dagsljuset in genom enorma välvda glaskupoler över de vackert ornamenterade arkaderna. Själva ingången är byggd som en gigantisk triumfbåge och fasaden är mer lik ett palats, än ett shoppingscenter.
 
Gallerian erbjuder en makalös shopping för den som har en tillräckligt tjock plånbok. Hundratals butiker ligger i gallerian som upptar fyra olika våningar. Här finns ett enormt utbud av varor, allt ifrån finaste haute couture till böcker. Bland de representerade varumärkena märks Gucci, Prada, Louis Vuitton, Armani och Dolce & Gabbana.
 
Gallerian är inte bara en fantastisk miljö att shoppa i. För många är Galleria Vittorio Emanuele II mer än ett shoppingscenter. Det fungerar även fint som vardagsrum. Här finns även mysiga restauranger och caféer att vila i när fötterna ömmar. Dessutom ligger sevärdheterna operahuset La Scala och Teatro Alla Scala i anslutning till arkaderna. Precis bredvid gallerian finns också ett mycket exklusivt hotell med namnet Town House Galleria Hotel. Hotellet det dyraste och exklusivaste i hela Milano.