Resmål » Europa » Spanien » Tjurfäktning

Tjurfäktning

Tjurfäktning är även känt som tauromachy på engelska (från grekiskan). Den spanska tjurfäktningen går i korthet ut på att en samling män som kallas för ett entourage ska besegra en tjur i en serie rituella steg. Under en kväll slåss tre matadorer mot vars två tjurar (inte samtidigt), och de har hjälp av två picadorer (lansbärande män) och tre bandiljärer (flaggmän) och en väpnare.
 
Först kommer hela truppen in under en trumpetfanfar, och sedan så släpper man in tjuren för första gången. Den testas då för sin vildsinthet av matadoren och bandiljärerna. Det var här som det gick snett för matadoren i Tjuren Ferdinand. I första riktiga fasen, som kallas tercio de varas, undersöker matadoren tjurens beteende och rörelsemönster. Sedan kommer en picador in på hästrygg med en vara, ett slags spjut/lans. Hästen har ett skyddande täcke på sig, det hade den inte före 1930. Då dog det fler hästar i tjurfäktningsringen än vad det dog tjurar. Picadoren sticker nu tjuren i nacken, vilket försvagar nackmuskulaturen hos djuret. Tjurens anfall blir nu mindre farligt, eftersom den inte kan hålla uppe huvudet ordentligt.
 
I nästa steg, tercio de banderillas, försöker tre banderillos sätta fast vars två rakbladsvassa störar nära det första såret där picadoren satte den första. Tjuren blir nu ännu svagare i nacken och förlorar ännu mer blod.
 
I det sista steget är det så dags för matadoren att glänsa. Då är han ensam i ringen med sitt svärd och sin röda cape. En vanlig missuppfattning är att den röda färgen ska göra tjuren arg, men faktum är att tjurar är färgblinda. Det är nu matadoren ”dansar” med tjuren, och till slut avslutar han ritualen genom att manövrera tjuren till en position där han kan driva sitt svärd genom nacken på tjuren och genom hjärtat eller aortan, så att den dör.