Reser.se » Resml » Asien » Maldiverna » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Maten i Maldiverna är ofta baserad på fisk, eftersom det är en ögrupp så har de gott om fisk att tillgå. Speciellt vanlig är tonfisken. Rätterna är ofta ganska kryddstarka och smaksatta med kokosnötter men innehåller i övrigt ganska få grönsaker. Anledningen till detta är att Maldiverna inte har speciellt bra jordbruksmark, och därför finns det inte så starka traditioner inom maten med grönsaker.
 
Maldivisk mat är ganska lik mat från Sri Lanka och Indien, och influenserna är tydliga i den kryddiga och goda maten. En typisk Maldivisk rätt består av ris, en klar fiskbuljong som kallas garudhiya, och lite lime, chili och lök. Det finns även curryrätter som heter riha, och roshi – ett slags ojäst bröd som är likt indiskt roti-bröd. Det finns även papadhu, Maldivernas version av Indiens papadam.
 
Det finns många goda desserter att prova, exempelvis bajiya, vilket är en slags bakelse med fisk, kokosnöt och lök som fyllning. En annan god efterrätt är kulhi borkibaa, vilket är som en kryddig fiskbulle. Eftersom Maldiverna är muslimskt så dricker man som regel inte, även om den yngre generationen ibland gör det ändå. Resorterna och hotellen har alkoholservering dock, men det är ganska dyrt. Kranvatten går att dricka på vissa resorter, andra inte – kolla alltid upp det med de ansvariga på din resort. Flaskvattenpriserna är väldigt höga, en flaska vatten kan kosta upp emot motsvarande 40 svenska kronor.