Reser.se » Resmćl » Asien » Maldiverna » Historia

Historia

Maldiverna har alltid haft en strategiskt viktigt lokalisering i Indiska Oceanen. Alla har velat ha ögruppen som sin eftersom den som kontrollerar den har större chans att styra handeln pÄ havet. Portugiserna var först, sedan kom hollÀndarna och sedan britterna. Inte förrÀn Är 1965 blev sÄ Maldiverna Àntligen helt sjÀlvstÀndigt, Àven om en brittisk militÀrbas fick finnas kvar pÄ en av öarna fram till 1976.
 
Men lÄngt innan allt detta var Maldiverna ett buddhistiskt rike, som varade i 1,400 Är. Man tror att buddhismen spreds till Maldiverna under 300-talet f. kr., under kejsar Asoka den store av Mauryariket. Asoka stod efter fÀlttÄget i Orissa inte lÀngre ut med all blodspillan som krigen förde med sig. Han tog till sig Buddhas lÀra, och valde att istÀllet sprida sitt rike genom sina idéer och sin tro. Detta, tillsammans med en del arkeologiska fynd, har lett forskarna att tro att den buddhistiska eran kom frÄn denna tid, spritt frÄn Mauryariket.
 
Antingen Är 1153 eller 1193 (forskarna Àr osÀkra pÄ vilket) konverterade den siste buddhistiska kungen frÄn buddhism till Islam. Detta kan delvis förklaras av att muslimska handlare var vÀldigt viktiga under denna tidsperiod pÄ 1100-talet e. kr. i Maldiverna.
 
Maldiverna fick sin politiska oavhÀngighet frÄn det Storbritannien Är 1965. Kung Muhammad Fareed Didi regerade dÄ i tre Är tills 1968, dÄ monarkin avskaffades och demokrati infördes. Ibrahim Nasher blev president för den nya republiken Maldiverna, och under samma period Àndrades det officiella namnet pÄ landet frÄn Maldive Islands till (the) Maldives. Maumoon Abdul Gayoom tilltrÀdde som president Är 1978, och han regerade i 30 Är. Hans era var en era av politisk stabilitet, men han tillÀt inga oliktÀnkare och han drog in pÄ dessas friheter pÄ olika sÀtt. Vissa ser hans styre som diktaturisk.
 
2008 avsattes Gayoom efter 30 Ă„r vid makten, och Mohamed Nasheed tillsattes. Nasheed har nu i uppgift att fĂ„ landet tillbaka pĂ„ fötterna och göra det starkare Ă€n innan den stora tsunamikatastrofen pĂ„ annandag jul Ă„r 2004, men det Ă€r en svĂ„r uppgift. President Nasheed har startat en fond för att samla in pengar som ska gĂ„ till att köpa land utanför Maldiverna ifall den globala uppvĂ€rmningen inte avtar – Maldiverna riskerar att sjunka i havet annars.