Reser.se » Resml » Asien » Maldiverna » Geografi & Klimat

Geografi & Klimat

Maldiverna är världens plattaste land. Medelhöjden över vattnet är på runt 1,5 meter, och högsta punkten ligger på 1,3 meter över havet. Det ligger sydväst om Indien, ute i havet i Indiska Oceanen.
 
Den största ön heter Gan och tillhör Laamu atollen. Atollerna här består av ett stort korallrev som innesluter en stor samling väldigt små öar. Av dessa öar är kanske fem till tio öar bebodda av människor, och runt 60-80 av öarna är helt obebodda. Det finns undantag, exempelvis Fuvammulah som är en enda ö i mitten av atollen, omringad av ett stort korallrev runtom.
 
Marken här är för salt för jordbruk, och det är bara runt 10 % av ytan på öarna som tas upp av någon form av odlad mark. I de fallen handlar det om fruktträd och liknande. Klimatet här är väldigt varmt, mellan 24 och 33 grader plus året om. De har en torr säsong och en regnsäsong. Forskarna talar om att södra Asien och Himalaya, samt solens vinkel, påverkar klimatet här och gör att en massa fuktig luft kommer in under regnperioden och orsakar monsuner. 2004 slog en tsunami till mot öarna, och detta orsakade stora skador ekonomiskt och socialt på Maldiverna. Även miljön som så fick en hård törn, eftersom öarna är så platta så sköljdes många små öar helt enkelt bort eller så ändrades geografin på dem. Man måste nu rita om kartorna över ögruppen, eftersom de blev så förändrade.