Resmål » Asien » Maldiverna » Malé

Malé

Huvudstaden i Maldiverna heter Malé, och ligger på ön med samma namn. Här bor 100.000 människor på en ö som är 1,7 x 1,0 kilometer stor – alltså mindre än 2 kvadratkilometer. Malé är så pass litet att man kan gå runt hela staden på runt en timme, och den enda transportservice som tillhandahålls inom staden är taxibilar. Har man inte ett stort baggage att bära med sig så rekommenderas man att hellre promenera – då hinner man se mer av den vackra staden.
 
För att komma hit från utlandet så är flyg det absolut vanligaste, då det inte finns färjetrafik och det kostar väldigt mycket att få seglingstillstånd till Maldiverna, för att inte tala om riskerna för båten med alla rev som finns i vattnen. Flygplatsen här heter Malé International Airport, förkortat MLE. Det finns taxibåtar och taxiflyg för att ta sig till de andra öarna i Maldiverna.
 
I Malé finns mycket vackert att se, exempelvis Hukuru Miskiiy – Fredagsmoskén. Denna historiska byggnad restes år 1656 på order av sultan Ibrahim Iskandar I. Icke-muslimer får inte gå in utan tillstånd som måste förvärvas på förhand – har man väl fått en sådan så är i alla fall inträdet gratis. Det är en mycket vacker byggnad med utsökt byggnadskonst. Hulhumule Island är en konstgjord ö som ligger utanför Malé – ett sätt att minska överbefolkningen av den lilla ön Malé. Än så länge är här väldigt lugnt, och det är en skön plats att åka till för att få lite avslappning en eftermiddag om man bor i Malé. Här finns restauranger och kaféer, och en fin sandstrand att besöka.
 
I Malé finns en något skrämmande, men samtidigt fascinerande, påminnelse om diktaturen som funnits här fram till år 2008 – nämligen det nationella säkerhetscentrat. Detta är Maldivernas motsvarighet till Pentagon, en massiv vit stenbyggnad utan fönster, med vakttorn överallt och stränga order om att inte ta några bilder på det. Det är trots detta en syn att se för att kunna berätta vidare om – även om man inte får med sig några bilder hem.
 
I Malé finns inte lika fina stränder som resten av Maldiverna – men här finns en konstgjord sandstrand 10 minuters gång från flygplatsfärjan. Det är en bra plats att surfa på. Det finns en ubåtstur man kan ta för att titta på valar, som tar cirka 30-40 minuter – det är inte säkert att man får se några valar men det är garanterat att man får se en del av det underbara undervattenlivet som finns här. Ett tips är att sitta på vänstra sidan för bästa utsikten. För lite shopping bör man ta sig till Malé Market i norra delen av staden. Här säljs alla möjliga trevliga souvenirer av energiska torghandlare.
Hotell

Sök Hotell i Malé

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Malé just nu.

Karta över Malé

Bilder från Malé

Alla bilder från Malé

Charter till Malé

Resebyråer som säljer paketresor & charter till Malé.

Vädret i Malé

29 °C
Mestadels molnigt