Resmćl » Asien » Maldiverna » MalĂ©

Malé

Huvudstaden i Maldiverna heter MalĂ©, och ligger pĂ„ ön med samma namn. HĂ€r bor 100.000 mĂ€nniskor pĂ„ en ö som Ă€r 1,7 x 1,0 kilometer stor – alltsĂ„ mindre Ă€n 2 kvadratkilometer. MalĂ© Ă€r sĂ„ pass litet att man kan gĂ„ runt hela staden pĂ„ runt en timme, och den enda transportservice som tillhandahĂ„lls inom staden Ă€r taxibilar. Har man inte ett stort baggage att bĂ€ra med sig sĂ„ rekommenderas man att hellre promenera – dĂ„ hinner man se mer av den vackra staden.
 
För att komma hit frÄn utlandet sÄ Àr flyg det absolut vanligaste, dÄ det inte finns fÀrjetrafik och det kostar vÀldigt mycket att fÄ seglingstillstÄnd till Maldiverna, för att inte tala om riskerna för bÄten med alla rev som finns i vattnen. Flygplatsen hÀr heter Malé International Airport, förkortat MLE. Det finns taxibÄtar och taxiflyg för att ta sig till de andra öarna i Maldiverna.
 
I MalĂ© finns mycket vackert att se, exempelvis Hukuru Miskiiy – FredagsmoskĂ©n. Denna historiska byggnad restes Ă„r 1656 pĂ„ order av sultan Ibrahim Iskandar I. Icke-muslimer fĂ„r inte gĂ„ in utan tillstĂ„nd som mĂ„ste förvĂ€rvas pĂ„ förhand – har man vĂ€l fĂ„tt en sĂ„dan sĂ„ Ă€r i alla fall intrĂ€det gratis. Det Ă€r en mycket vacker byggnad med utsökt byggnadskonst. Hulhumule Island Ă€r en konstgjord ö som ligger utanför MalĂ© – ett sĂ€tt att minska överbefolkningen av den lilla ön MalĂ©. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r hĂ€r vĂ€ldigt lugnt, och det Ă€r en skön plats att Ă„ka till för att fĂ„ lite avslappning en eftermiddag om man bor i MalĂ©. HĂ€r finns restauranger och kafĂ©er, och en fin sandstrand att besöka.
 
I MalĂ© finns en nĂ„got skrĂ€mmande, men samtidigt fascinerande, pĂ„minnelse om diktaturen som funnits hĂ€r fram till Ă„r 2008 – nĂ€mligen det nationella sĂ€kerhetscentrat. Detta Ă€r Maldivernas motsvarighet till Pentagon, en massiv vit stenbyggnad utan fönster, med vakttorn överallt och strĂ€nga order om att inte ta nĂ„gra bilder pĂ„ det. Det Ă€r trots detta en syn att se för att kunna berĂ€tta vidare om – Ă€ven om man inte fĂ„r med sig nĂ„gra bilder hem.
 
I MalĂ© finns inte lika fina strĂ€nder som resten av Maldiverna – men hĂ€r finns en konstgjord sandstrand 10 minuters gĂ„ng frĂ„n flygplatsfĂ€rjan. Det Ă€r en bra plats att surfa pĂ„. Det finns en ubĂ„tstur man kan ta för att titta pĂ„ valar, som tar cirka 30-40 minuter – det Ă€r inte sĂ€kert att man fĂ„r se nĂ„gra valar men det Ă€r garanterat att man fĂ„r se en del av det underbara undervattenlivet som finns hĂ€r. Ett tips Ă€r att sitta pĂ„ vĂ€nstra sidan för bĂ€sta utsikten. För lite shopping bör man ta sig till MalĂ© Market i norra delen av staden. HĂ€r sĂ€ljs alla möjliga trevliga souvenirer av energiska torghandlare.
Hotell

Sök Hotell i MalĂ©

Sista Minuten Resor

Vi hittar inga sista minuten resor till Malé just nu.

Karta över MalĂ©

Bilder frćn MalĂ©

Alla bilder frćn MalĂ©

Charter till Malé

Resebyrćer som säljer paketresor & charter till MalĂ©.

Vädret i MalĂ©

29 °C
Mestadels molnigt