Resmål » Europa » Turkiet » Shopping

Shopping

Att shoppa i Turkiet är oftast både spännande och billigt. Först blir man ofta övertalad av en slags inkastare att gå in i butiken eller besöka ett visst stånd. Vissa mer aggressiva än andra och vissa med erbjudanden som stämmer andra med påhittade lögner. När man väl kommit in i butiken så bjuder de ofta på te eller någon annan dryck. Hittar man något man är intresserad av att köpa kommer nästa fas, att komma överrens om priset. Det vill säga prutandet. Ofta går det att komma ner under halva det ursprungliga priset. Det gäller dock att vara tålmodig då turkarna är vana med västerlänningar som inte är de bästa förhandlarna. I lyxigare butiker såsom internationella designbutiker går det oftast inte att pruta.
 
I Turkiet, och framförallt i turistorterna, vimlar det av kopior på dyra varumärken. Det finns även stora möjligheter att få det man köper uppsytt efter sina önskemål, eller så kan man måttbeställa skjortor eller kostymer direkt hos skräddare och välja tyget själv. Allt väldigt billigt om man jämför med svenska priser.
 
Det som är extra billigt att shoppa i Turkiet är läderprodukter som plånböcker, väskor, skor och jackor. Turkiet är världens största skinnproducent och priserna är mycket billigare än hemma i Sverige. Även guld- och silverprodukter är mycket billigare än i Sverige. Köper man smycken så ska butiken förse en med äkthetsintyg. Produkterna bör även vara stämplade.