Reser.se » Resmål » Europa » Turkiet » Mat & Dryck

Mat & Dryck

Det turkiska köket är mycket berömt. MAn brukar räkna det turkiska köket som ett av världens bästa, efter det franska och kinesiska. Även om det här i Sverige kanske mest förknippas med kebab och falafel. Turkiet är känt för att använda mycket aubergin och mycket vitlök och chili. Mycket av den turkiska maten består till stor del av grönsaker och olika röror är vanliga.
 
I Turkiet är det, precis som i de flesta medelhavsländerna, vanligt med smårätter eller Meze. I Turkiet bestå dessa oftast av olika röror med tomat eller paprika. Det är inte heller ovanligt med friterade grönsaker eller osträtter.
 
Fisk och skaldjur är inte lika populärt i Turkiet som i de övriga medelhavsländerna men grillad fisk kan de tillaga på ett utmärkt sätt.
 
Köfte är en turkisk nationalrätt som påminner om kebab. Det är grillade lammfärsbiffar som bör provas om man besöker landet.
 
Annars är smördeg populärt och turkarna gillar söta desserter. Mest känd är kanske baklavan som är just ett sådant sött bakverk.